ANNONS

Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten

Nu är det klart att Landsbygdsriksdagen 2026 äger rum i Västerbotten och Skellefteå. Ett arrangemang som samlar deltagare från hela Sverige – och är en jättelik mötesplats för civilsamhälle, offentliga aktörer och politiker.

Landsbygdsriksdagen anordnas återkommande av Hela Sverige ska leva sedan 1989 och är en av Europas största mötesplatser för landsbygdsfrågor. En viktig målsättning är att lyfta blicken mot framtiden, för att belysa möjligheter i lokalsamhället och utmana beslutsfattare att i större utsträckning möta behoven i Sveriges landsbygder.
– Det händer så oerhört mycket intressant i och med den industriella omvandlingen i norra Sverige, vilket såklart öppnar upp möjligheter men också innebär utmaningar. En given fråga för oss är hur den omställning som pågår kan inkludera både landsbygder och städer. Vi är därför mycket glada att kunna ta Landsbygdsriksdagen till Västerbotten och Skellefteå 2026, säger Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.
På Landsbygdsriksdagen samlas deltagare från alla nivåer i samhället för att prata om frågor som är aktuella i hela landet. Samtidigt ska de förutsättningar som gäller på platsen där Landsbygdsriksdagen äger rum prägla programmet. Det betyder att arrangemanget inte är möjligt att genomföra utan nära samverkan med lokala aktörer.
– Det känns mycket bra att Skellefteå och Västerbotten fått det här förtroendet. Vår region har upplevt ett enormt uppsving genom alla investeringar som skett och sker här. Många av dem som nu kommer hit för att arbeta vill gärna bo på våra landsbygder och tillför en redan kreativ kultur en extra injektion, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Sörmland 2024
I går, söndag den 26 maj, avslutades 2024-års Landsbygdsriksdag som ägt rum i Sörmland, Nyköping. Cirka 700 deltagare har tagit del av högklassig underhållning, inspirationsresor, lokal mat, föreläsningar i toppklass och politisk debatt på högsta nivå, där toppkandidaterna för samtliga partier samlades för att diskutera EU:s betydelse för Sveriges landsbygder. Förutom EU-parlamentariker som Jonas Sjöstedt och Anna Maria Corazza Bildt medverkade bland andra landsbygdsminister Peter Kullgren, landshövding Beatrice Ask, professor Sverker Sörlin samt underhållaren Fredrik Lindström.

Relaterade artiklar