ANNONS

Lantbrukare säljer el via Bixia

Ett par mil från Västerås intill Skultuna ligger Harakers kvarn, som fram till 1978 var Västmanlands största mjölnarställe. Sedan några år tillbaka ägs och drivs Harakers av vattenkraftsingenjören Anton Lindblad som årligen producerar omkring en miljon kilowattimmar el från sitt lilla vattenkraftverk. Från den 1 januari 2020 kan man köpa den närproducerade elen från elbolaget Bixia. 

När Anton läste till maskiningenjör för snart 20 år sedan var han den enda i sin årskurs att väja vattenkraftsinriktning. Medan hans kursare valde att fokusera på energieffektivisering, ville han istället fokusera på energiproduktion.

– Mat och energi kommer vi alltid att behöva, det var så jag resonerade. Vinden kommer fortsätta blåsa, solen kommer fortsätta skina och vattnet kommer fortsätta rinna, då handlar det om att utvinna så mycket energi som möjligt från de här källorna som är outtömliga, berättar han.

Anton menar att all energiframställning på ett eller annat sätt är miljöförstörande. Och av alla energislag som finns idag är vattenkraften den mest energitäta.

– Vattenkraften är ett självständigt energislag, dvs att den inte är beroende av annan energi för att fungera. Globalt är vatten den energi som genererar minst klimatutsläpp. Dessutom går den att reglera och har en lång livslängd, förklarar han.

Att Anton är ”såld på” vattenkraft är uppenbart. I flera år har han jobbat som vattenkraftskonsult. För några år sedan började han fundera på ett sätt där han kunde förena sitt vattenkraftsintresse med sin livsstil. Det var då han började se sig om efter en kommersiell fastighet i sitt hemlän Västmanland. Så småningom hittade han Harakers Kvarn.

Förädla vatten till äppelmust
Kvarnen var Västmanlands största mjölnarställe fram till 1978 då den lades ner. Byggnaden var stor, tom och oanvänd. Men det fanns ett nyrenoverat småskaligt vattenkraftverk på plats.

– Jag började fundera på hur man skulle kunna dra nytta av all den kraft som producerades och ”förädla” den vidare. Det var då jag kom på det här med musteri. 9 av 10 äpplen från villaträdgårdar i landet tas inte om hand. Det betyder att 250 000 ton äpplen i vårt land går till spillo – ett otroligt svinn, säger han.

Anton tog kontakt med sin goda vän Peter och ställde frågan om han ville vara med och starta ett musteri. Efter något år av ombyggnation och renovering stod musteriet med tillhörande kafé klart. Hit kommer villaägare med sina äpplen och medan Anton och Peter mustar kan kunderna ta en fika i den gamla kvarnbyggnaden innan de lastar bilarna fulla med färdig äppelmust.

– Det är en hektisk period mellan augusti och oktober. I fjol mustade vi nära 100 000 liter äppelmust, berättar han.

En miljon kilowattimmar
Det småskaliga vattenkraftverket producerar omkring en miljon kilowattimmar om året. De månader då musteriet är i full gång använder de det mesta av elen själva, men resterande månader blir det mycket el över som Anton nu valt att sälja vidare genom Bixia.

– Bixia är ett elbolag som har lång erfarenhet av och stor kunskap om småskalig elproduktion. Dessutom finns ett stort personligt engagemang och en förståelse för oss producenter som jag uppskattar. Det gjorde att alla pusselbitar föll på plats när jag träffade Bixia, avslutar Anton.

Bixia arbetar långsiktigt för att ställa om till en helt förnybar elmarknad. Idag samarbetar elbolaget med flera tusen elproducenter runt om i landet som säljer sin el genom Bixia. Många av producenterna är lantbrukare som har ett vindkraftverk eller solceller på gården, andra har som Anton valt att investera och renovera ett nedlagt vattenkraftverk.

– I takt med ett ökat fokus på hållbarhetsfrågor har vi märk en tydlig efterfrågandeökning på lokalt producerad el, både bland företag och privatpersoner, säger Bengt Carlsson, krafthandlare på Bixia.

Relaterade artiklar