ANNONS

Lantbrukarnas arbete är förutsättningen för en god vattenförvaltning

Vattenmyndigheterna ska vart sjätte år ta fram åtgärdsprogram och förvaltningsplaner som beskriver vad som behöver göras för att nå miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten. Jordbruket berörs av flera åtgärder och Jordbruksverket har nu lämnat sitt yttrande till vattenmyndigheternas förslag.

Jordbruket har stor påverkan på miljön i vattnet – näringsläckage leder till övergödning, vattendragen har rätats och fördjupats för att dränera mark så att den går att odla. Samtidigt är jordbruksmark grunden för vår livsmedelsförsörjning. Åtgärderna i planen för 2021-2027 rör bland annat övergödning, växtskyddsmedel och fysisk påverkan på vattendrag. En nyhet är att planen innehåller åtgärder för att motverka torka och vattenbrist.

 

Lantbrukarnas engagemang och arbete är avgörande
I sitt yttrande pekar Jordbruksverket på att det inte är praktiskt möjligt att strukturkalka i den omfattning som vattenmyndigheterna föreslår. Det är även osäkert om övergödningsåtgärderna som helhet får förväntad effekt. Den beror på komplexa samband som är svåra att beräkna på förhand. Det finns en risk att vattenmyndigheternas mål inte nås.

I många fall förväntas det att jordbrukare ska genomföra de åtgärder som ger en effekt i vattenmiljön. Om målen som sätts inom vattenförvaltningen inte går att nå riskerar det att skapa frustration hos lantbrukare. Det kan i sin tur leda till att färre åtgärder genomförs.

Hur bör då ett effektivt arbete inom vattenförvaltningen se ut?
– Det är viktigt att sätta mål och utforma åtgärder som både leder till en god vattenmiljö och ger bra förutsättningar för livsmedelsproduktion, säger Tomas Johansson. Vi behöver ta vara på jordbrukarnas kompetens och ge dem rätt förutsättningar. Det handlar om tydliga, enkla regler och rimliga ekonomiska förutsättningar

Relaterade artiklar