ANNONS

Lean bör göra jordbruket säkrare

Det främsta syftet med att införa arbetsmetoden Lean i jordbruket, är att öka lönsamheten. Men ett annat viktigt syfte borde vara att förbättra säkerheten, anser Anna Rydberg, chef Jordbruk på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik.
Lantbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna, och fastän det har gjorts en hel del på senare år för att motverka olyckorna, är olycksfallsfrekvensen fortfarande hög.
– En förklaring till det kan vara att arbetsmiljö- och säkerhetsarbete har bedrivits som separata åtgärder utan direkt koppling till verksamheternas dagliga drift och utveckling, säger Anna Rydberg.
Detta skulle hon vilja ändra på, genom att koppla ihop säkerhetsarbete med det Lean-arbete som har påbörjats inom lantbruket. JTI har under flera år drivit och deltagit i projekt där man har tillämpat Lean inom gris-, mjölk- och spannmålsproduktionen med gott resultat. Lean är ett koncept som har tagits fram inom bilindustrin och som bygger på ett långsiktigt förbättringsarbete, där man genom att ta vara på medarbetarnas engagemang och goda idéer kan göra produktionen mer effektiv och lönsam.
– Då man tillämpar Lean inom lantbruket, skulle till exempel förebyggande underhåll av utrustning och maskiner kunna vara parametrar som kan leda till mindre olycksrisker såväl som till ökad produktivitet, säger Anna Rydberg.
På så sätt skulle Lean kunna både öka säkerheten och samtidigt effektivisera verksamheten.
– Vi har redan i dag ett etablerat samarbete med drygt 50 gårdar där flera har börjat arbeta utifrån Lean, via LRF:s och HS Hallands program Lean Lantbruk. Jag hoppas att vi kan jobba vidare med dem i projekt där vi väver in säkerhetsaspekterna, säger Anna Rydberg.
Via Lean Lantbruk har JTI också kontakter med s k lean-coacher som kan delta i spridningen av goda Lean-lösningar till andra lantbruksföretag.

Relaterade artiklar