ANNONS

Lugn vecka på spannmålsbörserna

Det har varit stillsamt på de internationella spannmålsbörserna denna veckan med stabila priser med undantag för maltkorn som fallit lite i pris.
När börserna stängde hade vete gått upp med 0,4 procent på Chicago medan majs gick ner lika mycket och soja gick upp med 0,9 procent. På Matif i Paris gick vete upp med 0,9 procent, majs ner med 0,7 procent och oljeväxter gick plus 0,7 procent.
Det regnar för mycket i vissa delar av Sydamerika vilket påverkar skörden negativt. Det kan innebära att de stora världslager som just nu finns på soja reduceras till mer normala nivåer och prisuppgång som följd.
Vi har redan tidigare i veckan haft en rapport om strategier för animalieproducenter här i Lantbruksnytt webb TV. Strategin ligger således kvar, köp proteinfoder nu men köp inte mer spannmål än vad som förbrukas.
Anledningen att priset på maltkorn faller är det samma som förra veckan, mälterier och bryggerier minskar sina inköp och ligger inte på större lager än vad som förbrukas.
Dock finns det mycket maltkorn som inte klarar kraven till följd av för höga proteinhalter. Detta är en utmärkt produkt i fodertillverkningen och troligtvis får vi se att maltkorn nu går in i foderfabrikerna i stället i större omfattning.
De svenska priserna är fortfarande på en stabil nivå och över internationella börspriser. Så kommer det sannolikt att vara ända fram till vi fått en skörd i landet som innebär att Sverige återigen blir nettoexportörer av spannmål.
De svenska priserna är just nu för höstvete 2:15 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 2:30 kronor per kg, fodervete 2:15 kronor per kg, etanolvete 2:15 kronor per kg, råg 2:10 kronor per kg, foderhavre 1:90 kronor per kg, grynhavre 2:45 kronor per kg, foderkorn 1:95 kronor per kg, maltkorn 2:15 kronor per kg, foderärtor 2:15 kronor per kg, åkerbönor 1:93 kronor per kg, linfrö 3:55 kronor per kg och oljeväxter 3:85 kronor per kg.

Relaterade artiklar