ANNONS

Majs ökar vinsten

Med en vinst på 69 kronor per slaktgris kommer Torben Heisel att få igen investerade pengar i en gastät silo för kärnmajs inom två år.

Torben Heisel, lantbrukare på gården Hjordkjær i Rødekro på Jylland är den förste i Norden med en gastät silo för kärnmajs. Redan i år odlade han 10 hektar majs och köpte skörden från några hektar majs av en granne. Nästa år blir det mer majs och då försvinner allt vårkorn från gården.
– Jag ska nå 30 procent majs i slaktsvinsfodret, säger Torben Heinsel.
Gränsen 30 procent har Danish Crown satt, men egentligen går det att utfodra med betydligt mycket mer majs än så enligt Torben Heinsel.
Andelen soja kommer han inte att förändra.
Han berättar att det finns flera vinster med majs i stället för spannmål. Arbetet i växtodlingen sprids ut eftersom majsen både sås och skördas senare än andra grödor. Torben Heinsel vattnar alla grödor och får med majsen bättre utnyttjandegrad på bevattningsanläggningen. Majs avkastar mycket mer än korn utan att ha större odlingskostnader. Eftersom majsen ska lagras gastätt slipper han torkningskostnaden.
Med majs i stället för korn räknar Torben Heinsel med att sänka den totala foderkostnaden med motsvarande 69 svenska kronor per gris. Med cirka 7 500 grisar producerade per år ger det en årlig vinst på över en halv miljon kronor.
Den nya silon kommer att rymma 550 ton majs och kostar motsvarande 1 100 000 svenska kronor inklusive platta, fyllningssystem, utmatningsskruv, mellanlager och kvarn. Den är tillverkad i Frankrike och är emaljerad på sidorna samt har en kon med 60° lutning för att den fuktiga majsen inte ska hänga sig på sidorna. Om det skulle bli problem finns ett extra rör in i konen i vilket man kan spola in vatten med högtryck för att tömma silon. Systemet är godkänt för majs med vattenhalt upp till 40 procent vilket inte är några problem att klara vid skörd i Danmark och södra Sverige.
Torben Heinsel tänker inte använda sin egen tröska till majsen utan kommer att anlita en maskinstation som har tröska med majsbord.
Förutom majs och soja kommer Torben Heinsel att använda vete i foderblandningen. Vetet torkas som tidigare konventionellt på gården för att därefter lagras i planlager.

Faktaruta:
Hjordkjær
Ägare: Torben Heinsel
Åkerarel: 200 hektar
Grödor: majs, höstvete, havre och höstraps
Odlingsstrategi: Plöjer allt. Odlar majs i fyra till fem år på samma areal och sen in i växtföljden.
Djur: 3 000 slaktsvinsplatser
Planering för framtiden: Bygga ut till totalt 6 000 slaktsvinsplatser

Majs

Relaterade artiklar