ANNONS

Många nyheter på dansk trädgårdsmässa

Trädgårdsmässan i Odense är en bred mässa som vänder sig såväl till konsument och den lilla trädgården som till proffsen med handelsträdgårdar.
Dan-Gar-Tec blev en bra mässa i år och enligt projektledare Per Boisen Anderesen kom det 2 100 besökare under de två dagarna i januari.
Mässan arrangeras varje år men udda år är den mest inriktad mot trädgård och park medan det i år även var en utställning för kommersiella växthusodlare.
Antalet utställare var 110, vilket var 37 procent färre jämfört med 2008.
Även besökssiffrorna var något lägre jämfört med 2008.
– Det var en något mindre mässa i jämfört med 2008 och det beror naturligtvis på att odlarna inom trädgårdsnäringen är ganska pressade i såväl Danmark som resten av Europa, säger Per Boisen Andersen.
Men han är ändå nöjd med arrangemanget och berättar att såväl utställare som besökare varit nöjda.
I vilket fall som helst är Dan-Gar-Tec Danmarks största mässa inom trädgård och lockar utställare även från utlandet.
En av dem var EasyCut en firma från Nederländerna som tillverkar lösningar för klippning av buskar och andra växter.
Maskinen EazyCut 1600 är ny i Skandinavien.
Själva klipparen är tillverkad i Japan, väger 14 kg. Tandavståndet är 30 mm och bladet är av härdat stål. De dubbla knivbladen är självslipande genom att man spänner åt ett antal skruvar så klingorna gnids mot varandra. Den klipper upp till 7 millimeter. Själva klippbredden är 1,6 meter. Ramen som maskinen sitter på kan justeras på alla möjliga håll och från marknivå och upp till 80 centimeter över mark. Ramen kan bli 3 meter bredd så man rullar med hjulen på bägge sidor om exempelvis en häck. Hela ramen är tillverkad i rostfritt stål.
EazyCut 1600 har används 15–20 år i Japan för att skörda te.
Bak på maskinen finns en stor påse. En kompressor ger en luftström från knivbladet och bakåt vilket får till följd att allt som klipps bort samlas upp i påsen.
EazyCut 1600 kan även monteras i en ställning och köras över odlingsbänkar i ett växthus.
GrowCamp är en dansk uppfinning som hade premiär på hemmamarknaden på Dan-Gar-Tec. Den är visad en gång tidigare inför publik och det var på mässan Glee i England. GrowCamp är små växthusmoduler som kan byggas samman. En modul är 120 centimeter lång och lika bredd samt 150 centimeter hög. Den väger 32 kg.
Planthöjden i växthuset kan bli 50 centimeter över mark då man måste fylla botten på tältet med jord så det inte blåser iväg.
Sidorna och taket är fäst med kardborre, så det är enkelt att öppna när man ska göra något. Det ingår även insektsnät till växthuset, något som även skyddar mot kraftig sol.
Enligt Peter Glumsöe, försäljningschef på GrowCamp, kan man vattna igenom nätet och små plantor kan med fördel odlas i speciella krukor ovanför de övriga växterna. Produkten tål att stå monterad ute året runt.
Dutch Tec är ett holländsk företag som tillverkar växthus. På mässan visade de sitt nya sätt att montera glasrutor.  Tidigare låg glasrutorna dikt ann mot aluminium ramarna runt om i hela växthuset. Nu har man istället satt en liten gummilist i ramen så det blir mer tätt mellan glaset och aluminiumet. Detta ger stora energibesparingar och en bättre stabilitet i växthuset vilket innebär att färre rutor går i sönder vid dåligt väder. Dutch Tec lämnar två års garanti.
Företaget har även ett nytt fjäderbaserat trycksystem som tätar luckorna i taket på ett mer energibesparande sätt. Systemet innebär att det inte kan komma in eller ut luft. Om det blåser in luft så börjar all luft inne i växthuset röra sig vilket innebär stora energiförluster. Enligt Dutch Tec kostar inte dessa luckor mer än två procent mer än konventionella luckor men håller värmen i växthuset effektivt.
Dutch Tec har bland annat leverat växthus till Södras plantskola i Falkenberg.
En svensk utställare på Dan-Gar-Tec var Econova med varumärkena Weibulls, Hammenhögs och Topstar. De visade bland annat nya fröer. Inför 2010 har Econova 30 nya sorter som passar det nordiska klimatet. Flavours from the Orient är 14 olika växter för exotiska smaker för köket. Dessutom har man inom varumärket Weibulls 16 nya frösorter. Det är taggfria låga Paradisblomster. Dvärgkrasse med ätbara kronblad. Enligt Econova är smaken syrlig och det är bara fantasin som stoppar till vad man använder blommorna från dvärgkrassen. Som exempel fungerar de som dekoration, infrusna i isbitar, direkt i salladen.
Silvatronic Muskito är en ny myggmaskin. Den finns i två storlekar. Den lilla fångar myggor på en area av 250 kvadratmeter och den stora täcker en yta på 450 kvadratmeter. Ett UV ljus lyser på en metallplatta och ljuset attraherar myggorna som flyger in i fällan där de fastnar.
Priset är cirka 1 300 respektive 2 600 svenska kronor. Företaget som säljer utrustningen är svenska Silvandersson.
Dan-Gar-Tec är en trevlig mässa på så sätt att den är vackert uppbyggd med växter och arrangemang. Förutom att den visar olika produkter får besökaren idéer på hur man kan utforma exempelvis en park eller trädgård.

Trädgårdsmässan Dan-Gar-Tec i Odense hade 110 utställare och besöktes av 2 100 personer den 13–14 januari.

EasyCut 1600 kostar motsvarande 51 000 svenska kronor inklusive ram.

CrowCamp levereras som en modell inklusive all nödvändig utrustning för att monteras. Den första modulen kostar motsvarande 2 700 svenska kronor medan följande moduler kostar 2 000 svenska kronor.

Två modeller av myggfångare visades av svenska Silvandersson.

Dutch Tec har en ny konstruktion av luckor i växthus som innebär en tätare tillslutning när de är stängda.

Nya system för att hålla växterna på plats från firman Dutch Tec. Finns från krukstorlek 2–15 liter, enkla eller med plats för flera. Tillverkade i ståltråd utan skarpa kanter.

Nya system för att hålla växterna på plats från firman Dutch Tec. Finns från krukstorlek 2–15 liter, enkla eller med plats för flera. Tillverkade i ståltråd utan skarpa kanter.

Relaterade artiklar