ANNONS

Maskinmekaniker – ny gren på Yrkes-SM

Lantmännens arbete med att lyfta yrket maskinmekaniker har givit resultat! För första gången kommer yrket att vara en egen gren på Yrkes-SM i Uppsala där tävlingarna genomförs 25-27 april. Både Swecon Anläggningsmaskiner och syskonföretaget Lantmännen Maskin finns på plats.

WorldSkills Sweden i samarbete med Uppsala kommun står som arrangör för Yrkes-SM 2018. Tanken är att denna satsning ska lyfta de praktiska yrkenas status och öka intresset för de praktiska utbildningarna. Antalet elever som söker gymnasiets yrkesprogram har minskat stadigt under de senaste åren, trots att arbetsmarknaden för många praktiska yrken är god. Resultaten från tidigare Yrkes-SM visar att evenemang av den här sorten gör fler unga intresserade av utbildningarna.

”Vi är mycket glada att Motorbranschens Yrkesnämnd vill uppmärksamma yrkesrollen och ta in den som en egen gren i SM”, säger Fred Stenudd som arbetar med Employer Branding för Swecon Anläggningsmaskiner och Lantmännen Maskin.

Genom tävlingarna hoppas Lantmännen kunna öka intresset för yrket. Att arbeta med lantbruks- och anläggningsmaskiner idag kräver kunskap, förståelse och färdigheter i ”systemkunskap”, dvs att kunna hantera det mekaniska såväl som det digitala – ett yrke i absolut framkant.

På Yrkes-SM deltar Swecon Anläggningsmaskiner och Lantmännen Maskin med maskiner i två olika montrar, kompetens i form av tävlingsledare och domare samt personal som kommer fånga intresserade ungdomar i vår ”prova på” monter inomhus eller i vår rekryteringstrailer i anslutning till maskinförartävlingen.

”Det ska bli spännande att se våra tävlande in action och vi hoppas självklart på en bra tävling och många åskådare!”, avslutar Fred Stenudd.

Yrkes-SM avgörs på Arenaområdet på Gränby Sportfält i Uppsala den 25-27 april. Fri entré.

Relaterade artiklar