Maten kommer bli mycket dyrare
Spannmålspriset kommer att nå minst 3 svenska kronor per kg innan året är slut och priset för mjölk och kött kommer inte att falla tillbaka. Därmed lär det inte spela någon större roll om konsumenter manifesterar för minskat matpris i butik. Maten kommer att bli dyrare framöver och en ökad andel av den disponibla inkomsten i de flesta familjer kommer att gå till mat.
När matpriserna började stiga efter Rysslands invasion av Ukraina blev jag intervjuad av Expressen och sa då att det här är bara början, matpriserna kommer stiga ännu mer framöver och det beror på att räntan kommer att stiga. Läs den artikeln genom att klicka här.
Än så länge var det rätt. Räntan steg och matpriserna fortsätter att stiga
Det beror på flera faktorer. Lantbruket är kapitalintensivt och när räntan gick från 0 till 4,0 för att sedan visserligen falla tillbaka till 2,25 procent så har kapitalkostnaderna ökat. Storleksrationaliseringen inom lantbruket under decennier har medfört att livsmedel kunnat producerats billigare, men nu når vi gränser inom det området. När som exempel två riktigt stora äggproducenter förser landet med 80 procent av äggen och en av dessa drabbas av fågelinfluensa så sticker priset på ägg. Det har man blivit varse i USA i år.
Fågelinfluensa är inte det enda som kan störa livsmedelsproduktion. Det finns ytterligare virussjukdomar som får stora konsekvenser för livsmedelsförsörjningen, som mul- och klövsjuka, blåtunga och afrikansk svinpest.
Ovanpå dessa problem har vi klimatförändringar som visserligen kan ge ökad kraft i svenskt lantbruk, men minskad produktion totalt globalt.
Åkermark försvinner varje år till förmån för vägar och byggnader i hela världen.
Lagren av spannmål i världen har minskat kontinuerligt i många är i streck nu. Lagren är betryggande just i dag, men inom kort kommer skördarna inte att räcka till, då vi hela tiden blir fler och fler som ska äta mat på jordklotet.
Hur veckans tullkrig kommer att slå på matpriserna är oklart, men att det skulle innebära att livsmedel blir billigare är tveksamt.
Om man tar de tre grupper som ingår i livsmedelsproduktionen; lantbrukaren, förädlingsindustrin och butiken så är det tveklöst så att den största vinstmarginalen finns i butiken och den minsta ute på lantbruken.
Det finns således inget att hämta på gårdsnivå för att konsumenter ska få billigare mat och samtidigt gnäller branschorganisationen för livsmedelsföretagen dagligen på svag lönsamhet och ingen politiker i världen rår på ICA. Handlaren har fönstret mot konsument och håller i taktpinnen, så kommer det alltid att vara.
I augusti år 2023 skrev jag en debattartikel i Svenska Dagbladet om att livsmedel kommer att bli dyrare och varför, och så här långt har det stämt väl. Läs den artikeln genom att klicka här.
Lantbrukare och andra i lantbruksbranschen som läser artiklar här på Lantbruksnytt anser nog inte att det är något problem att livsmedel, som trots allt är något viktigare för människor än ett nytt altandäck, en resa till Maldiverna eller en ny platt-TV, får ta en något större del av inkomsten framöver. Men det är ett tufft uppvaknande för såväl konsumenter som för politiker. Finansministern kan kalla till sig vem som helst från branschen för att försöka få till en lösning. Det går inte! Maten kommer att bli dyrare och dyrare. Vi lägger nu cirka 16 procent av disponibel inkomst på livsmedel och när det bottnade före pandemin var vi nere och vände på 11. Jag utesluter inte att vi når 20 procent inom kort.
Våra böner ska leva och övriga mat prodesänter .Ät svenskt kött och potatis och rotfrukter
Ja är svensk när det kostar mindre än utländskt som det borde göra.
Vi får hoppas på ett riktigt stort vulkanutbrott så det dämpar klimatförändringar.
Hoppas du skojar? För då får vi verkligen se på klimatförändringar, och ingen mat.
Vi är mkt mer illa ute om det blir kallare, förstår inte denna hysteri att det blir lite varmare, det ska vi va glada för, räknar vi koldioxidhalt så ligger vi betydligt närmare, skulle säga på gränsen till en ny istid än att det skulle bli nån katastrof av nån uppvärmning, vilket dessutom ger mer mat med högre koldioxidhalt, runt 400ppm co2 är väldigt lågt i jordens historia. Tar hellre en lite varmare jord än att jorden blir en stor snöboll vilket har inträffat förut👍
Sen är det faktiskt solen som styr det mesta av klimatet, så jag tror inte vi kan göra så mkt om vi inte börjar reflektera bort solljuset med gigantiska speglar eller nåt, skulle inte bli förvånad. Total hysteri är det iaf med att jaga koldioxidmolekyler, som är livets gas, utan den inget liv
De som inte har varit med förstår ingenting.låt oss duka fram en salt sill och potatis som man får skala själv. Till det får man grovt knäckebröd och i bästa fall ett glas ljummen mjölk . Smaklig målltid till alla er som gnäller . Hälsningar från en som har varit med.
Spannmåls odlingen är som den är. Börjar med gruvdrift och utarmning. De fossila växthusgaser detta genererar genom gruvdriften och de fossila tekniklösningar som krävs är inte att tänka på miljön, eller hälsan. Frakter är inte utan påslag det heller. När väl ”bonden” gödsla sina en gång bördig jordar med skräpet konstgödning. Har det resulterat i stora påslag av fossila växthusgaser. Att konstgödning och besprutning dödar drivor av många arter verkar vår art skita högaktningsfullt i. Mikrolivet, insekter/pollinerare, fåglar ja hela näringskedjan dödas av att odla spannmål ej glömma hotet mot vårt grundvatten. Andra liknande näringsfattiga vegetabilier odlas på samma vidriga vis. Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler VS just animalier från betande djur som uteslutande äter gräs, klöver och ört. Inte så särskillt intelligent att förstöra ekosystemet för att odla skräp i konstgödning och besprutning. För att fodra skadedjuret Homosapiens, nötdjur, för mer ”fulmjölk” och högre slaktvikt. Vår art är uppenbarligen det största skadedjuret. Med tanke på hur korkat vissa tänker, med att ”blunda” för hur sanningen är med fossila växthusgaser från gruvdrift till alla tekniklösningar odlingen har skuld i. Drivor av döda djur och förstöring av ekosystemet. När gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Alla andra arter lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det kan inte Skadedjuret Homosapiens skryta med precis. Det näringstätaste och med minsta ”påslaget” vi kan äta. Kommer från betande som får äta det dom skall. Gräs, klöver och ört som växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Hyckleri att gynna Spannmåls produktionen och tro man är miljömedveten. Just de fossila växthusgaserna försvinner aldrig. Betandes ”påslag” från gräs, klöver och ört ingår i vad normalbegåvade kallar ”FÖRLOPPET”. Finns inget fossilt i nötdjur. Endast vår art som bär skulden. Handling och konsekvens, fick man lärä sig tidigt.
Säger som Ingemar Stenmark en gång sa till en knäpp journalist! Det är inte lönt, förklar för en som ingenting begrip! Nog den värsta smörja man läst , miljö o klimatfrågan är vår nya religion o då kan man hitta på fake News , samt blunda för helheten.
Hej.jag har fått patent på en metod som nitrifierar kvävet i stallgödslar till Nitrat och bakteriologisk barriär för ecolli ehecc och salmonella Därmed blir näringarna i kretslopp och inget spill av kvävet till atmosfären och slipper konstgödsel mm Mvh Rolf Ahlström Gävle
Inget här stämmer ju. Bara massa ord plockade ur kontext. Vägar och byggnader tar över jordbruksmark, stämmer ju inte, snarare tvärtom när hela landsbygden avbefolkas går många tomter övergår till jordbruksmark igen här. Kineserna blir fler inte vi, vi svenskar går neråt i den egna befolkningen sedan 1972, är de svårt att ta till sig kanske. Vi ökar bara på grund av att folk flyr hit, hade de inte behövt fly så hade svenskarna minskat kraftigt ifrån dag ett och fortsatt i fyra fem årtionden framåt. De siffrorna tar alltså +50 år att vända nu ifrån att man börjar.
Är ju lagarna och reglerna skrivna av de stora tillverkarna som gör att de får monopol. Finns ingen som kan gå emot såna komplex man lyckats bygga upp, bönderna kan styras helt och hållet av 2 faktorer, mjölkpris och diesel, det står eller faller en hel gård med, de handlar alltså inget om hur väl bonden sköter gården. De läggs ner på löpande band av regeringen och bankerna. Inte utvecklingen eller nya lösningar.
Färre vill äga allt och styra allt själva och vi låter de fortsätta i den riktningen tills en äger allt till slut, de blir så när vi lever i en diktatur som vi gör idag, så pass utvecklad att Kim och Vladimir är avundsjuka då inte ens de kan gå så långt som vi gjort utan uppror.
Anledningen till att de bara blir värre och värre heter EU. Så fort ett land skapar något för giftigt för medborgarna så kan de skicka de till grannlandet utan kontroll. Så löstes Europas ekonomier sista 20 åren, folkhälsan kom i 5e hand. Pengar som alltid i första.
Alla saker som skett får på nivån där uppe absolut inga konsekvenser. Kolla hästkött skandalen, där ingen åkte dit. Den lär ju inte då bara fortsatt heller. Idag kollas inte en av 1000 lastbilar som går över Öresundsbron med produkter ifrån Europa. Å vem ska kolla vad, vi har ju inga skyddsmyndigheter kvar. Allt försvann med EU inträdet. Nu kan bryssel själva på några hundra anställda kolla de hundratusentals jobbade med innan tror de. Inget är logiskt eller går ihop alls. De är bara lobbyister och pengar som styr i verkligheten vi idag lever i.
Många kommentarer på min debattartikel. Trevligt!
Men det jag funderar mest på är ju om ni anser att jag har rätt eller fel i att maten kommer att blir betydligt dyrare i framtiden, trots att många anser att den är för dyr redan nu. Jag personligen anser att mat är det viktigaste en människa behöver och att en betydligt större del av disponibel inkomst i dag kanske måste gå till livsmedel. Det är definitivt inget man får röster på, men den bedömning jag gör nu mot bakgrund av den fakta jag presenterade i min debattartikel.
Så vad tror ni, fortsätter maten att ta en allt större del av disponibel inkomst eller inte?
Vi kan vara utan mat reklam på TV. Vi hittar till vår matbutik utan all fördummande och svindyra reklam. Det blir många miljarder
Alla bäckar små för billigare mat. Fler lågprisbutiker , och därvid bättre konkurrens! Det finns i övrigt mycket dyrbar mark som är outnyttjad. Småskalig djurhållning kan ökas. Inte minst är detta viktigt i beredskaps syfte. Mera får och getter, höns och kaniner. Mvh V.T.
Sätt fart på fäbodarna i beredskaps syfte. Det finns arbete för alla som vill. Ost är gott o nyttigt.vh V.T
Mella händerna butikskedjor, skor sig och hämmar små butiker med sämre el lägre rabatter för att gynna stora Maxi som ica gjort.