ANNONS

Mer köttförädling

Det skiljer ingenting vad gäller smaken om en skinka lufttorkas i Norden jämfört med i Italien. Det konstaterar jan-Ove Nyman, lantbrukare i Finalnd i ett reportage i Landsbygdens Folk.
Den finska tidningen skriver vidare att med rätt metoder går det utmärkt att lufttorka skinka i Norden.

– För över ett år sedan blev jag arg när butiker slumpade bort julskinkor till ett lågt pris. Då kom jag på idén att prova på att vidareförädla en egen skinka och testa på att lufttorka den. Resultatet talar för sig själv. Den blev mycket god, säger Jan-Ove Nyman.

Intresset för lufttorkning som metod för att konservera kött har ökat i Finland. En som har gjort det tidigare och som Nyman vände sig till när han var i startgroparna är Jonas Harald som kan beskrivas som expert på mathantverk.

– Jag har lufttorkat skinka i snart åtta år och det viktigaste är att man kan processen med insaltningen. Utöver det behöver man ha ett lämpligt utrymme som först ska vara tillräckligt kallt men också ha bra ventilation, förklarar Harald.

Att lufttorka en redan insaltad julskinka går inte. Nyman inledde därmed processen med att köpa en ekologisk skinka av Skogsjö Gård, som drivs av Steve och Tommy Nyholm i Munsala.

En orsak till att de kan stå till tjänst är att skinkan behöver ha hela foten kvar.

– Eftersom vi styckar vid slakteriet Tajma kan vi beställa skräddarsydda önskemål som kunderna har. När man lufttorkar är det viktigt att slaktaren inte kapar bort foten för om man gör ett hål i skinkan kan bakterier sprida sig, förklarar Tommy Nyholm.

Relaterade artiklar