ANNONS

Mer matavfall utan minkar

I Sverige har matavfallet minskat som en effekt av att livsmedel blivit dyrare och konsumenterna planerar matinköp och konsumtion noggrannare. Men i Danmark har mycket matavfall gått till minkfoder och med en kraftigt minskad minkproduktion ökar nu matsvinnet. 

Enligt en rapport från det danska Miljøstyret har matavfallet fördubblats i landet och det beror på att det inte längre används till minkfoder.
Det danskt livsmedelsindustri nu arbetar med är att flytta matavfall till biogasanläggningar för att på så vis utnyttja energivärdet.

Neråt i Sverige
Naturvårdsverkets senaste statistik, som presenterades 18 mars, visar att det i Sverige slängdes 117 kilo fast livsmedelsavfall per person under 2022. Det är en minskning med 3 procent mellan 2020 och 2022 men takten behöver öka.
– Livsmedelsavfallet ska minska med minst 20 procent per person från 2020 till 2025, hittills har vi sett en minskning på bara tre procent. Det går för långsamt och nu behöver fler göra mer om vi ska nå etappmålet säger Christina Anderzén, handläggare på Miljögifts- och avfallsanalysenheten på Naturvårdsverket.

Relaterade artiklar