ANNONS

Mindre antibiotika och bättre ekonomi med friska kalvar från mjölkbesättningar

Genom att bara använda kalvar från virusfria mjölkbesättningar till uppfödning av köttdjur borde det gå att minska antalet sjukdomsfall och därmed användningen av antibiotika, vilket också leder till förbättrad ekonomi. Forskare vid SLU och Svenska djurhälsovården har beviljats medel för att studera dessa effekter.
Det är vanligt att luftvägsinfektioner och lunginflammation drabbar nötdjur som föds upp till slakt i Sverige. Sjukdomarna leder till försämrad tillväxt, förlängd uppfödningsperiod och kan orsaka dödsfall bland kalvar. Infektionerna behandlas med antibiotika vilket i sin tur ökar risken för antibiotikaresistens.
En orsak till att sjukdomarna är vanliga är att kalvar ofta köps in från ett stort antal besättningar. Det innebär att antalet möjliga smittvägar blir stort och att kalvarna, som ofta kan vara känsliga, lätt drabbas. Genom att bara köpa kalvar från mjölkbesättningar som är fria från två av de vanligaste virussorterna, bovint respiratoriskt syncialt virus (BRSV) och bovint coronavirus (BCV), borde kalvarnas hälsa förbättras påtagligt.
– Vi är övertygade om att det går att få ett dramatiskt bättre hälsoläge, bättre tillväxt och en mer gynnsam ekonomi genom att bara köpa in friska djur säger Stefan Alenius, forskare på SLU.
Tidigare svensk forskning har visat att det går att hålla mjölkbesättningar fria från BRSV- och BCV-smitta, nästa steg är friskare köttdjursbesättningar.
I sin studie kommer forskarna att studera smittämnen, tillväxt, sjuklighet, dödlighet, behandlingar och fynd vid slakt hos mellankalvs- och ungtjursuppfödare. Forskarna kommer också att göra en ekonomisk värdering.
Projekt V1350026 ”Riskfaktorer för sjuklighet hos kalvar i den specialiserade köttproduktionen samt möjligheter till profylax”
Projektet kommer att genomföras under en treårsperiod och beviljas totalt 2 325 000 kronor genom Stiftelsen Lantbruksforsknings program för köttforskning.

Relaterade artiklar