ANNONS

Fler minigrävare från Cat

Caterpillar och Pon Equipment fortsätter lanseringen av nya generationens minigrävare som bygger på en helt ny teknologisk plattform. Nyligen presenterades maskiner i klassen 1-2 ton. Nu är det dags för grävmaskiner i viktklassen 7-10 ton. Samtidigt ser helt nya modellen Cat 310 dagens ljus.

Modellerna som lanseras i Sverige är Cat 307.5, Cat 308 CR, Cat 309 CR och Cat 310.

– Det här är en spännande grupp av maskiner som kommer ut på marknaden. Kompakta grävmaskiner är mer användbara än någonsin. De har blivit mer kraftfulla, smidiga och har en stor fördel med sina låga drifts- och underhållskostnader, berättar Magnus Eklöv, Pon Equipments produktchef för kompakta maskiner.

Steg V och rekordstark svängrörelse

Det finns flera nyheter som är intressanta.

Cat 308 CR, Cat 309 CR och Cat 310 är utrustade med Caterpillars C3.3B-motor. Det är en stark och driftsäker Steg V-motor som uppfyller dagens gällande utsläppskrav. Cat 307.5 drivs av den robusta och välbeprövade motorn Cat 2.4 Turbo.

Caterpillar har förfinat och optimerat samspelet mellan motor och hydraulik. Maskinernas vridmoment har ökat med 25% vilket till exempel innebär att de har blivit starkare i svängrörelsen.

– Att stå i en slänt och gräva och svänga maskinen med en fullastad skopa är för många grävmaskiner i klassen, oavsett märke, en tuff uppgift. Med Caterpillars nya uppgraderade hydraulik och ökade motorprestanda är det enkelt, berättar Magnus.

Den totala lyftkapaciteten är förbättrad med upp till 65% framåt och 40% åt sidan. Att lyfta tungt med fullt utslag på bom och sticka är inga problem.

Smalare bakparti

Cat 308 CR och Cat 309 CR är särskilt konstruerade för att vara kompakta, CR står för Compact Radius. Gemensamt för alla maskinerna i 7-10 tons-klassen är att bakpartiets sidoplåtar har fått en mer slimmad design.

– Det gör att grävmaskinerna blivit ännu mer kompakta och de öppningsbara luckorna sitter mer skyddat än tidigare. Förutom att det ger en förbättrad smidighet innebär det lägre reparationskostnader och ett högre andrahandsvärde, förklarar Magnus.

Maskin för högflöde

Cat 309 CR är en vidareutvecklad version av Cat 308 CR med möjligheten att använda redskap med höga flöden. Cat 309 CR är en stark maskin som utrustas med en separat hydraulikkrets och pump för att ge maximal kraft utan att andra maskinfunktioner påverkas. Cat 309 CR går även att konfigurera med samma undervagn som Cat 310 för ökad bärighet. Den har även svängbar bom och variabel bomlängd för bästa räckvidd.

Nya Cat 310 är en välkommen modell som fyller glappet mellan Cat 308/Cat 309 och Cat 311. Det gör att modellutbudet blir komplett och det blir lättare för varje entreprenör att hitta rätt maskin utifrån sina behov. Cat 310 är en kraftfull och kompakt maskin som är lätt att transportera på ett lastväxlarflak. Grävmaskinen har en lyftkraft på upp till 4295 kg.

Spakstyrning och farthållare

Grävmaskinerna är som standard utrustade med Caterpillars nya spakstyrning (stick-steer). Det är en helt ny funktion som gör att maskinen kan styras enbart med maskinens joysticks istället för det traditionella sättet med pedaler och golvstyrspakar. Spakstyrningen aktiveras enkelt med en gul knapp på vänster joystick. Som standard finns pedaler och golvspakställ fortfarande kvar men det går att beställa maskinen helt utan.

Farthållaren (cruise-control) är liksom spakstyrningen en ny funktion. Den är mycket effektiv när grävmaskinen ska förflyttas en längre sträcka. Med farthållaren bibehåller grävaren den önskade hastigheten utan att föraren behöver använda varken pedaler eller spakar. Farthållaren aktiveras med en knapp. Det är även möjligt att finjustera banddriften via displayen så maskinen går exakt rakt.

Hytt och ergonomi

Minigrävarna är utrustade med luftkonditionering. Hytterna är täta och trycksatta vilket innebär en lägre ljudnivå och reducerar att damm kommer in i hytten.

Hytten är även utrustad med en helt ny LCD-skärm i färg där maskininformationen visas. Det går även att reglera hydraulikens hastighet och andra inställningar via monitorns knappar och ett styrhjul. Alla värden går att spara som unika personliga förarinställningar.

Maskinerna är utrustade med Bluetooth och det går enkelt att ansluta telefoner eller annan utrustning. Som option går det även att starta grävmaskinen via Bluetooth.

– De nya mindre grävmaskinerna närmar sig de större maskinernas standard och känsla. Det är mycket mer teknik i en kompakt design än tidigare, berättar Magnus Eklöv.

Lägre kostnader

Ur ett driftsekonomiskt perspektiv sänks kostnaderna med de nya grävmaskinerna Enligt Caterpillars tester minskar bränsleförbrukningen upp till 11 procent, fler gemensamma delar används vilket innebär lägre reservdelskostnader och serviceintervallerna har blivit längre. Schaktbladet har utbytbart slitstål istället för svetsat som tidigare.

Stöldskyddsmärkta med DNA

Pon Equipment i Sverige införde vid årsskiftet att alla nya maskiner ska stöldskyddsmärkas med bland annat syntetiskt DNA och etsade rutor. Märkningen uppfyller de nya kraven i normen SSF 1084. Därför levereras både 307.5, 308 CR, 309 CR och 310 stöldskyddsmärkta utan extra kostnad.

Leverans redan till sommaren

Minigrävarna är redan på väg till Sverige och går att beställa redan nu. De första leveranserna beräknas ske under försommaren.

Relaterade artiklar