ANNONS

Minskad tillväxt i Tyskland

Tyska siffror visar på att landet är i recession. Tillväxten är svag och en del ekonomer räknar med att ECB sänker räntan ytterligare innan årsskiftet.
Samtidigt går det bra för lantbruksproduktionen i Europa. Stora skördar över lag och exporten av vete ökar från Europa. Efter att ha varit svag under 2018 har veteexporten från Europa ökat med 51 procent under de senaste tolv månaderna. Ryssland har under samma period minskat sin veteexport och i USA minskar veteskörden totalt till följd av dåligt väder.
Priset på majs är just nu relativt lågt och ligger under vete. Under 2018 låg vete och majs jämnt i pris. Marknadsanalytiker anser därför att det är köpläge för majs just nu då de tror att den närmar sig vete i pris inom kort.
Samtidigt har priset på soja ökat något då Kina säkrat sitt kommande sojabehov med en affär med USA. Marknadsbedömare tror endast att detta är en tillfällig uppgång då det är gott om soja och att skörden av soja sätter igång i Sydamerika efter årsskiftet och då pressas priset ner igen.

Relaterade artiklar