ANNONS

Minskat matsvinn på Willys

Ett äpple med en brun fläck, en fiskpinne med kantstött panering, en lite ojämn skiva smörgåspålägg – varje år ratas tonvis av mat för att den inte är utseendemässigt perfekt. Nu lanserar Willys, i samarbete med Garant, en svinnsmart produktserie – ett nytt och innovativt sätt att tackla matsvinnet – där Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor är de första produkterna.
Matsvinn är en av livsmedelsbranschens viktigaste hållbarhetsfrågor – en tredjedel av all mat som produceras globalt hamnar i soptunnan i stället för i magen. Matvarukedjan Willys har under flera års tid jobbat aktivt för att minska matsvinnet. Under 2020 inleddes ett samarbete mellan Willys och varumärket Garant för att se om det gick att hitta nya, innovativa sätt att ta kampen mot matsvinnet genom att samarbeta mellan leverantörs- och butiksled.

Sprödbakad torsk blev Fula fiskar

I produktionen av Garants sprödbakade torsk är det en liten del som sorteras ut, till exempel på grund av att paneringen skavts av eller en bit har blivit ojämn. Men en ojämn fiskbit smakar ju precis lika gott som en utseendemässigt perfekt. Det var så idén om att göra nya, smarta produkter av mat som ratats kom till. De ojämna fiskbitarna lanseras nu under namnet Fula fiskar – till ett pris som ligger drygt 30 procent lägre än originalprodukten.

Svinnsmart produktserie

Förutom Fula fiskar finns också två andra svinnsmarta produkter i Willys sortiment: Skeva skivor och Maxad lax.  Skeva skivor är spillbitar från produktionen av Garants skivade smörgåspålägg och Maxad lax är spillbitar av skivad rökt och gravad lax – utmärkt att använda i till exempel laxröra eller pastasås.

Fler är villiga att minska matsvinnet

Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent*. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig eller har passerat bäst före-datum ändrats och allt fler är öppna för att även köpa varor som inte är ”perfekta”.

– Vi arbetar ständigt för att försöka hitta nya kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn. Det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är win-win. Det gäller också med vår nya svinnsmarta produktserie, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor finns i Willysbutiker från och med vecka 8.

Relaterade artiklar