ANNONS

Mycket nytt på KWF

Intresset är stort för innovationer i skogen. Drygt 30 innovationer har nominerats och har chans att få en utmärkelse på årets stora skogsmässa i Europa, tyska KWF-Tagung den 9-12 juni. Två av de anmälda bidragen kommer från de nordiska länderna.

– Alla är innovationer av hög klass och flera av dem är intressanta för det svenska skogsbruket, säger Peter Harbauer, talesperson för mässan.

KWF-Tagung har i samarbete med Elmia utvecklats till en framstående skogsmässa. Arrangemanget flyttar runt i Tyskland och arrangeras denna gång i Roding, Bayern, i skogar som påminner om de nordiska.

Det tyska skogsbruket bedrivs delvis med annorlunda metoder jämfört med Norden. Samtidigt har skogsbruk hög status och innovationer premieras, på KWF med medaljer dessutom. I år har 31 bidrag anmälts. Två av dem är från nordiska länder och kända för den svenska publiken, skotaren Ponsse Buffalo med aktivt chassi och en batteridriven motorsåg från Husqvarna.

Skotarvagn med kran och drivning

Bland övriga nominerade produkter finns flera som kan göra skillnad i det svenska skogsbruket. Werner Forst presenterar en utveckling av sin basmaskin, WF Trac 2460. I ursprunget är det en redskapsbärare som bland annat används som lunnare. Nu kommer den med två stora nyheter. Dels presenteras en skotarvagn med kran, dels har den fått dubbelstyrning, både i midjan och av framaxeln. Resultatet blir en extremt liten svängradie på 5,3 meter. Maskinen är som en jordbrukstraktor i skogen fast tvärtom. Den är skapad för skogsbruk, men passar även för andra uppgifter och kan köras i 50 km/h på landsväg.

Timber Skills är en programvara som förvandlar en vanlig dator till simulator för skördare och skotare. Det används redan idag som motor i andra simulatorsystem. På KWF-Tagung presenteras programmet i en så pass nyskapande version att det tillhör de nominerade innovationerna.

Linbanor för timmertransport

GIS-Services Christoph Richter deltar i tävlingen med en nyutvecklad GNSS-sensor för navigering och positionering. Den använder alla tillgängliga satellitsystem, t ex GPS, Glonass och Galileo, vilket ger en precision på enstaka centimetrar.

Det visas också innovationer inom bland annat skyddskläder, torkning av biobränslen och linbanor för transport av timmer, som i Tyskland främst används i kuperad terräng.

Men linbanor kan även vara en lösning i Sverige på marker med dålig bärighet och risk för markskador vid användande av maskiner på hjul.

– Årets KWF-Tagung blir en intressant mässa för svenska skogsägare och entreprenörer, summerar Peter Harbauer.

Den 17:e upplagan av KWF-Tagung äger rum 9-12 juni 2016. Kongressen pågår den 9 juni och exkursionerna 9-11 juni. Elmia är internationell representant för KWF i Skandinavien sedan många år. uw7x32i1e2cjmrkis4rx

Relaterade artiklar