ANNONS

Nederländsk jättespridare till Sverige

I dag visades Vredos stora självgående flytgödselspridare för första gången i Sverige. På en demonstration i Skåne fick besökarna se en 17 kubikmeters flytgödseltunna med myllningsaggregat. Makinen heter Vredo VT3936 och tunnan som sitter uppe på ramen bakom hytten heter 17000V. Ur beteckningen kan man utläsa tankvolymen.
Bakom makinen sitter ett myllningsaggregat med tallrikar. Det är 8,4 meter brett och belastas med trepunkten. Vredo VT3936 har dubbelverkande trepunkt som både kan lyfta och trycka med 8 ton.
– Man kan i princip lyfta hela bakändan på maskinen med myllningsaggregatet, säger Markus Möller som genom sitt nybildade bolag Vredo Sverige säljer Vredos självgående maskiner här.
På programmet finns även en 19 kubikmeters tunna och en som lastar 25. Den största är byggd som en trailer med vridkransen långt in på bäraren. På så vis får man över så mycket vikt som möjligt på framaxeln på maskinen.
Vredo VT3936 har en V6:a från Deutz som ger 294 kW (400 hk) och steglös transmission. Vid spridning arbetar motorn på 1 400–1 600 rpm vilket ger en tyst och behaglig gång.
Kapaciteten vid såväl fyllning som spridning är 9 kubikmeter per minut.
Vid dagens demonstration läggs det 18 ton per hektar i vall och framkörningshastigheten är 20 km/h.

Vi har sedan tidigare tittat på Vredo i Danmark. Där hade maskinstationsägare Anker Vestergaard på Varde Maskinstation byggt en egen myllare med tallrikar och harvpinnar som gödselbill följt av en ribbvält. Gödselbillarna sitter med 75 centimeters radavstånd och genom att köra med autostyrning och GPS med 2 centimeters nogrannhet lägger Varde Maskinstation ut gödseln i exakta rader som sedan kan följas med en majssåmaskin med samma styrutrustning.

Vredo VT3936 med 19 kubikmeters tank kostar 3,5 miljoner kronor inklusive hytt- och framaxelfjädring.

Markus Möller på Vredo Sverige har precis kört igång fältdemonstrationer med de nya självgående flytgödselspridarna från Nederländerna.

Tallrikarna i myllningsaggregatet får sitt tryck från den dubbelverkande trepunkten.

Den stora flytgödselspridaren myllar gödsel i 12 rader cirka 5 centimeter under markytan. Ribbvälten jämnar av ytan så det är klart för såmaskinen direkt efter.

Tallrik ett river undan jord och växtrester, den 5,5 centimeter breda harvpinnen gör ett spår där den efterföljande billen applicerar flytgödseln och den gula tallriken myllar före ribbvälten som jämnar hela ytan inför den efterföljande majssåmaskinens framfart.

Vredo VT3936 kan förses med kompressor och svivlar till hjulen för att ändra lufttrycket under gång. Såväl hytt som framaxel är fjädrad.

Relaterade artiklar