ANNONS

Ny dag på DLG Feldtage

Great Plains Saxon
Första dagen bjöd på blöta förhållanden på den tyska fältmässan DLG Feldtage, som i år arrangeras i Haßfurt utanför Frankfurt. Vad vi på Lantbruksnytt känner till kördes inget jordbearbetningsekipage i sina tilldelade demorutor, men vi har trots det tittat närmre på en såmaskin.

Det är modellen Saxon och Centurion från Great Plains. Namnet varierar beroende på om den beställs som direktsåmaskin eller med kultivatortallrikar. Att såmaskinen kan beställas med olika förredskap är inget unikt i branschen, men intressant är att två personer på två timmar byter från ett system till ett annat. De vågiga tallrikarna för direktsådd och kultivator-versionerna sitter i kassetter. Great Plains har även valt att placera sålådan på vågceller, men det är inte i huvudsak för att ge information om innehållet till föraren. I stället räknar datorn ut hur stor belastningen är mitt på maskinen och kan därför kompensera genom att automatiskt öka hydraultryck på vingarna för att viktfördelningen ska bli jämn över hela arbetsbredden. Såmaskinen har även en ny typ av skivbill, vilken leder fröet hela vägen ner till såfåran, i stället för att släppa det mellan de båda skivorna. Anledningen är att Great Plains tycker sig se att fröet lyfts med uppåt av jordflödet mellan tallrikarna. För att ytterligare säkerställa rätt sådjup, åker en plastmed direkt efter utloppet för att trycka fast fröet mot såbottnen. Först efter det kommer återpackningshjul oh eventuell långfångerharv.

Saxon och Centurion finns i 3, 4 och 6 meters arbetsbredd. Vridprovet görs enkelt längst bak på maskinen, genom att väga en viss utmatad mängd.

Saxon och Centurion finns i 3, 4 och 6 meters arbetsbredd. Vridprovet görs enkelt längst bak på maskinen, genom att väga en viss utmatad mängd.

Relaterade artiklar