ANNONS

Ny havreprodukt från Lantmännen

Lantmännen Functional Foods lanserar nu PromOat Instant – den första betaglukanen av havre som är 100% löslig i vatten. PromOat Instant är gjord på havre från svenska lantbrukare och hjälper till att motverka sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, och störningar i blodsockerbalansen.
PromOat Instant med betaglukan från havre är utvecklad specifikt för användning i konsumentprodukter, som t.ex. kosttillskott och pulverbaserade drycker. Betaglukan utvinns från havre, vilket medför dels positiva effekter för hälsan och dels funktionella fördelar i flera sorters mat, dryck och kosttillskott. PromOat Instant är extraherad från svensk havre utan användning av kemikalier.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda PromOat Instant och på så vis kunna möta marknadens obesvarade efterfrågan på en helt löslig betaglukan av havre. Hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes har pekats ut som två av de vanligaste riskfaktorerna för folkhälsan och våra kunder, som tillverkar livsmedel och kosttillskott, letar efter naturliga sätt att tackla dessa hälsoproblem, säger Lars Franzén, vd på Lantmännen Functional Foods.

Enligt europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har betaglukan i havre visat sig sänka kolesterolhalten i blodet, vilket reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom har Food and Drug Administration (FDA) i USA gjort ett liknande uttalande. Där anger FDA att betaglukan i havre, i kombination med en diet låg på kolesterol och utan mättade fetter, kan reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare har betaglukan i havre ett godkänt hälsopåstående i EU för egenskapen att balansera nivåer av blodglukos i samband med måltid. PromOat är också ett prebiotiskt fiber, vilket bidrar till en mättnadskänsla.

Relaterade artiklar