ANNONS

Nya GPS-system och rekord på Brunnby

Fendt 1000 Vario BrunnbyBrunnby Lantbrukardagar utanför Västerås är över för i år. Förutom strålande solsken i två dagar har det slagits ett rekord. Dag två fick besök av 1 850 personer och det ger ett nytt besöksrekord – 4 970 personer.

Fendt visade upp sin nya 1000-serie – en konventionell traktorserie med effekt upp till 500 hästkrafter. I samband med lanseringen av den förra hösten berättade Fendt att man även knutit till sig Novatel och Trimble som GPS-leverantörer till sitt styrsystem VarioGuide. Nu tas ännu ett steg.
– Efter årsskiftet kommer det enbart att vara dessa två styrsystem som det går att välja mellan om man önskar integrerat styrsystem i Varioterminalen, säger Ingvar Andersson, Fendt-ansvarig på Lantmännen Maskin.

Tidigare var det Topcon som levererade GPS-teknik till alla Agco-fabrikats originalmonterade autostyrutrustningar, men det gäller enbart Massey Ferguson, Valtra och Challenger numera.
– Fördelen med VarioGuide är att autostyrsystemet är igång så fort traktorn är tillslagen och att inga extra skärmar behövs i hytten för ändamålet, fortsätter Ingvar.

Tittar man på Trimble-mottagaren stödjer den alla noggrannheter som Trimble erbjuder, ner till RTK på basstationsnivå.
– Novatels signaler är med intressanta. På en förberedd traktor kostar Egnos-nivå endast 14 000 kronor.Inre faltgrans VarioGuide

Nytt på Fendt VarioGuide är även möjligheten för Automatisk vändtegskontroll, AutoTI, vilket innebär att man knappar in vilken bredd man har på vändtegen. Utifrån fältgränsen räknar sedan traktorn ut den inre vändtegsgränsen och så fort den passeras kommer programmerade funktioner i vändtegsautomatiken att utföras.

– Vändningen står föraren själv för, men det som man ska känna till kring Fendts vändtegsautomatik är att man i datorn sparar inställningarna för respektive redskap, avslutar Ingvar Andersson.

 

Ingvar Andersson Fendt Lantmannen Maskin

Ingvar Andersson, ansvarig för Fendt på Lantmännen Maskin

Relaterade artiklar