ANNONS

Nya redskap från Tjeckien

Under våren lanserade det tjeckiska märket SMS CZ en ny generation av Ontario tallrikskultivator med arbetsbredder på 5 och 6 meter. Den populära Teran N-valsen, Smart såmaskin och Cambridge-valsar har också fått bredare arbetsbredd.

– Vi har lyssnat på våra kunders önskemål och förfrågningar och lanserat den nya tredje generationen Ontario tallrikskultivator. Den nya tallrikskultivatorn har en integrerad axel mellan de två främre tallraderna och den bakre valsen. Den nya enheten är kortare jämfört med föregående generation och har bättre manövrerbarhet, speciellt på vändtegen. Att placera axeln i mitten av maskinen gör också att underjorden belastas mer effektivt, vilket har en positiv effekt på jämn jordbearbetning, säger  Petr Jirsa, vd för SMS CZ och listar de viktigaste fördelarna med Ontario:
Ontario 500 och 600 finns i arbetsbredder på 5 och 6 meter. Den innovativa designen, med tyngdpunkten närmare dragstången, hindrar maskinen från att svaja vid högre arbetshastigheter och resulterar i ett jämnt arbetsdjup. Dessutom eliminerar det fria utrymmet mellan skivsektionen och rullarna igensättning av maskinen.

Nya Ontario har en hydrauliskt vikt, halvstödd, tvådelad ram. Maskinen är försedd med två rader 510 mm diameter tallrikar som standard, men kan på begäran förses med 560 mm diameter tallrikar. Skivorna är monterade på underhållsfria lager och hållfasta pinnar som är fjädrande säkrade med tysta gummiblock. Designfördelen är att de två pinnarna alltid är svetsade på en anslutningsplatta, vilket ger en fast anslutning av arbetsenheten till ramen. Ett brett utbud av valsar finns tillgängligt, från den grundläggande rörformade valsen till den dubbla U- eller V-knäckvalsen. Med hjälp av clips kan Ontarios arbetsdjup justeras upp till 12 cm. De breda 10/75-15,5 stödhjulen är också lämpliga för mjuk eller vattensjuk mark. Maskinens grundutrustning inkluderar en bromsad axel, ljus och sidoskärmar, som fångar upp materialet från kantskivan och på så sätt arbetar fältet jämnt. Ett dragfordon med kategori 3-koppling och minst 200 hästkrafter krävs för att köra maskinen.
– I framtiden planerar vi att utöka produktsortimentet av tallrikskultivatorer med ytterligare tillbehör som en flexibel medar eller en skärrulle framför tallrikssektionen. I framtiden planerar vi att uppgradera 800-modellen med en 8-meters bredd, tillägger Jirsa.

Listan över årets nyheter slutar inte där. Tillsammans med nya Ontario lanserades även den innovativa populära Terran 300 N-välten. Nya modeller med en arbetsbredd på 1,5 meter och 2,6 meter har tillkommit för underhåll av gräsmark i vin- och fruktträdgårdar. Ytterligare två maskiner med arbetsbredder på 3,5 meter och 4 meter lanserades också. “Den 3,5 meter breda versionen är designad för Baltikum, där lagstiftningen tillåter att maskiner så här breda kan röra sig på vägen. Den fyra meter breda versionen är avsedd för Kanada, där det inte finns några vägrestriktioner”, specificerar Jirsa. Den nya såmaskinen SMART med en arbetsbredd på 4 m är också avsedd för den kanadensiska kunden.
Vi får inte glömma Cambridge-rullarna, där arbetsbredden har utökats. Maskinversionen med halvstödd femdelad ram kan nu beställas upp till en arbetsbredd på 12 m istället för den ursprungliga 10 m.
– Alla maskiner finns i lager och tillgängliga. Alla intresserade kunder kan omedelbart sätta de nya maskinerna i drift utan att begränsas av långa leveranstider, avslutar Jirsa.

Relaterade artiklar