ANNONS

Nya stora maskiner från JD

John Deere ger 9RX-traktorerna en ny dimension med tre helt nya modeller. Och nya S7-serien tröskor.

John Deere lanserade sina kraftfullaste traktorer någonsin vid årets Commodity Classic-mässa i Houston, Texas. 9RX-serien har utökats med modellerna 9RX 710, 770, och 830, som är väl anpassade till den europeiska marknaden och OSS-länderna. Fordonsbredden är mindre än 3 m, men innanför ryms makalös dragkraft, förhöjd förarkomfort och den senaste precisionstekniken för lantbruk.
De nya 9RX-modellerna är utrustade med 18 liters JD18X-motorn, som producerar en motoreffekt på upp till 913 hk med en låg specifik bränsleförbrukning och ett vridmoment på upp till 4 234 Nm på den största modellen. Särskilt anmärkningsvärt är att motorn fullt ut uppfyller miljösteg V-bestämmelserna utan avgasvätska (DEF)/AdBlue®. Som tillval erbjuds en trippelpump med ett max. hydrauloljeflöde på upp till 636 liter/min. Hydraulisk IPM (Intelligent Power Management) ger en extra effekt på 40 hk vid behov. Därmed har man fullt tillräckligt med kraft för de allra största, hydrauldrivna redskapen. Den nya, fullt mekaniska e21TM PowerShiftTM växellådan med effektivitetshanterare (Efficiency Manager) hanterar utan vidare den höga motorprestandan och vridmomentet hos 9RX, medan automatiken, som känns igen från e23TM växellådan, säkrar exceptionell körkomfort. De 21 näraliggande växlarna gör att förare lätt kan hitta rätt hastighet för olika uppgifter. De nya bandställen har ett större drivhjul med en diameter på 1200mm, en omslutningsvinkel på 110° och som går i ingrepp med 7,5 styrklackar. Max. viktbelastningen på 38 100 kg säkrar att både kraft och vridmoment effektivt överförs till marken. Trots att den större motoreffekten på 9RX kräver ett större fordon, bibehålls ett lägsta marktryck på 0,58 kg/cm2, vilket är jämförbart med de mindre 9RX-modellerna.

Ökad förarkomfort
Med den nya CommandViewTM 4 Plus-hytten kan förare glädjas åt markant förbättrad komfort och sikt, och ett betydligt större golvutrymme. Den nya hyttfjädringen med tre graders fri rörelseväg, i kombination med ett isolerat underrede, minskar både ljudnivå och vibrationer. Med ActiveCommand-styrningen (ACSTM) bestämmer körhastigheten hur stor kraft som behövs för att vrida på ratten, vilket säkrar enkel och exakt användning. På fältet krävs bara 3,5 varv med fullt rattutslag. Vid vägkörning förändras rattutväxlingen till 5 varv med fullt rattutslag, vilket ger bättre kontroll och gör körningen av 9RX- traktorn både bekvämare och produktivare. Systemet med snabbpåfyllning gör att den 1 952 liter* stora dieseltanken kan fyllas på mindre än 4 minuter, vilket ger ännu effektivare drift och minimerar den icke-produktiva tiden. Dessutom är de dagliga underhållspunkterna lättåtkomliga från marknivå, eller genom den nya servicegången runt hytten. Intervallet för hydrauloljebyte har utökats till 4 000 timmar, och en reverserbar fläktdrivning som tillval bidrar ytterligare till att öka körtiden.

Kapacitet för den senaste precisionstekniken
9RX-traktorn är rustad för det smarta lantbruket, med en 33 cm (13 tums) G5Plus CommandCenterTM monitor med full HD, och fullt integrerad John Deere Precision Ag Technology, som variabel mängdreglering, 1-Click-Go-AutoSetup, sektionskontroll och full AEF ISOBUS-kompatibilitet. Standardfunktionerna JDLinkTM uppkoppling, dokumentation, och Data Sync datasynkronisering ökar den övergripande prestandan. John Deere Operations CenterTM är kostnadsfritt, och utgör den centrala plattform som kopplar samman maskiner, förare och fält, underlättar dataimport, och möjliggör samarbete med andra aktörer.

Även nya tröskor

John Deere har idag lanserat sina nya S7- tröskor vid Commodity Classic-mässan i Houston, Texas. Maskinerna är utrustade med de senaste John Deere motorerna, och ger ökad effektivitet och högre produktivitet genom avancerad skördeautomatik. Tröskorna med den nya beteckningen har också fått ett nytt utseende med en ny hytt, förutom integrerade, avancerade funktioner för precisionslantbruk. En stor del av den ledande tekniken i tröskorna är redan en beprövad och uppskattad del av John Deere X9-tröskorna.
Skördeprestanda
De nya S7-tröskorna är utrustade med den senaste generationen JDX- motorer. S7 700 drivs av 9 liters JD9X-motorn, medan S7 800, S7 850 och S7 900 är utustrade med en 13,6 liters JD14X-motor. Dessa John Deere motorer är beprövade i fält och levererar utmärkt resultat i alla skördeförhållanden. Särskilt noterbart är att JD14X-motorn med HarvestMotionTM uppnår max. effekt vid ett reducerat motorvarvtal på endast 2 000 rpm. Dessutom har de nya S7-tröskorna utrustats med materialhanteringssystemet från X9-tröskorna för att ytterligare förbättra den övergripande effektiviteten. Tömningsröret på S7- tröskorna har försetts med ett justerbart utlopp som kan kontrolleras direkt från hytten för enklare och exaktare fyllning av vagnar.
Avancerad skördeautomatik
S7-tröskorna kan också utrustas med avancerad skördeautomatik i form av olika tillvalspaket med automatiska lösningar, t.ex. justeringsautomatik, som omfattar automatisk justering av fem invändiga tröskinställningar under skörden. Dessa baseras på spill, förekomsten av främmande material, och gränsvärden för andelen krossade kärnor. En annan ny funktion på S7-serien är automatisk hastighetsanpassning. Det är ett prediktivt system som får information om grödan från flera olika källor, inklusive satellitkartor över biomassa och livebilder från videokameror. S7-tröskorna använder videobilderna för att avläsa grödans höjd och/eller förekomst av liggsäd för att automatiskt justera körhastigheten i realtid.

Ny hytt och integrerad kapacitet för precisionslantbruk
Den nya hytten – som övertagits från flaggskeppen i X9-serien – är utrustad med G5Plus CommandCenterTM monitorn, som möjliggör smarta lantbruksfunktioner som AutoTracTM, AutoTracTM Turn Automation (vändtegsautomatik), dokumentation, och Data Sync datasynkronisering. Utöver detta finns en ny HD hörnstolpsmonitor med ett användarvänligt gränssnitt och digital information om tröskans prestanda som förhöjer den övergripande förarupplevelsen. Den integrerade StarFireTM positionsmottagaren säkrar exceptionell signalstabilitet och 2,5 cm drag-i-drag noggrannhet. Den integrerade kapaciteten för precisionslantbruk kompletteras av JDLinkTM, som ger tvåvägsanslutning för fjärrstyrd övervakning i realtid och automatisk maximal körtid under skörden.

Ny utformning och ny beteckning
S7-tröskorna har en utforming som betonar deras släktskap med John Deeres flaggskepp bland tröskorna, X9. Detta märks bland annat på den dynamiska utformningen av tröskans sidopaneler som kunder säkert känner igen från X9-tröskorna. Den nya S7-beteckningen hör ihop med separatortekniken, serietillhörigheten, den övergripande kapaciteten, och framgent viktiga uppdateringar av de olika modellerna i serien.

Uppdateringar för X9-tröskorna, modellår 25
Uppdateringar för X9-tröskorna presenterades också vid Commodity Classic-mässan. Från och med modellår 2025 kommer flaggskeppen bland John Deeres tröskor också att innehålla all den skördeautomatik som introduceras med S7-tröskorna. Dessutom kommer tekniken med Grain Sensing spannmålsanalys, som redan finns på S7- och T-serien tröskor, nu också att erbjudas för alla X9-modeller.

 

 

 

 

Teknisk fakta traktorerna:

Relaterade artiklar