ANNONS

Nyheter i grönt för potatis och lök

AVR Ceres 450 får ett tvåradigt småsyskon till årsskiftet.

AVR visade en rad nyheter på Agritechnica, från sättning till inlagring.

Fyrradiga potatissättare har företaget haft ett tag i sin portfölj nu, men inför nästa år kommer även en tvåradig variant för trepunktsmontage. Ceres200 heter den och kan fås med både fast plattform och med tipptank, samt kamformare eller gallerrullare för den som önskar det.

AVR har även tre olika modeller av offset-upptagare med tank –Spirit 5200, Spirit 6200 och Spirit 9200. Dessa tre får nu en ny infästning av diabolerna som löper uppepå potatisraderna. Den nya konstruktionen är ett typ av snabbfäste, vilket innebär att man på mindre än 7 minuter kan byta till ett intag för lossade grödor, enligt AVR. Det finns ett passivt och ett aktivt intag,

Ett passivt och ett aktivt intag för skördearbete av lossad lök eller rödbetor.

passande för exempelvis lök eller rödbetor. Den passiva varianten kan fås på alla tre modellerna av upptagare och består av en kuddbeklädd rulle som grödan passerar under på sin väg upp i maskinen, medan det aktiva intaget består av en borste som hjälper produkten upp på förstamattan. Det aktiva intaget kan enbart monteras på modellerna 6200 och 9200.

Skördekartering inom potatisodling har långt ifrån kommit på lika bred front som när det gäller grödor som tröskas och det beror till stor del på det manuella arbete som måste göras för att mätningarna ska bli relevanta. Föraren måste själv ange ett värde för hur mycket av vikten som hamnar i tanken som inte är potatis, utan exempelvis jord eller sten. Med varierande jordmån, blir detta alltså ett moment som måste återupprepas. AVR är igång med utvecklingen av ett kamerabaserat system, där smutsparametern ska justeras automatiskt. Kameran ska enligt uppgifter från AVR vara en relativt billig variant och utvecklingen av algoritmen som ska se skillnad på potatis och smuts är under finjustering, så det verkar inte vara omöjligt att ett automatiskt och prisvärt skördekarteringssystem inom potatisodlingen snart är en realitet.

Upptagarserien Spirit förses med en snabbkoppling för demontering av diabolerna och montering av ett redskap för lossade grödor.

Även självgående potatisupptagare har en plats på den svenska marknaden. Under året har en enhet av modellen Puma 3 med bandställ på bakaxeln levererats till Kumla.

Relaterade artiklar