ANNONS

Nytt fraktavtal diskuteras den 4 september

Den 4 september är planen att Erdogan och Putin ska träffas och bland annat diskutera ett nytt spannmålsavtal mellan Ryssland och Ukraina. Förmodligen har det ingen betydelse för marknadspriset på spannmål.

Trots att det inte finns något avtal i dag har Ukraina lyckats exportera 4,2 miljoner ton grödor under de senaste två månaderna av en total skörd på 29 miljoner ton i år. Det skulle innebära att Ukraina i stort sett uppnår exportbehovet även utan avtal med Ryssland om fredade sjöfrakter via Svartahavet.
Detta rapporterar danska Jyske Bank i ett nyhetsbrev.
Det finns dock bekymmer på vägen. Som Lantbruksnytt tidigare rapporterat om stänger Polen gränsen mot Ukraina vad gäller spannmålstransporter den 15 september. Ukrainas exporter landvägen till Europa pressar spannmålspriserna mer i EU än i resten av världen.
Skulle ett nytt fraktavtal komma på plats finns det även där tveksamheter vad det har för fördelar för Ukraina. Med stora ryska angrepp på hamnstaden Odessa kanske inte frakterna kan leva upp till förväntad nivå.
Tanken med  de fredade frakterna är att spannmål ska nå fattiga länder i Afrika men under de senaste tre avtalen har mycket av spannmålen från Ukraina hamnat i Turkiet samt i hamnar i europeiska länder.
Det finns även en risk om politiker i EU tillmötesgår Putins krav för ett nytt spannmålsavtal, det vill säga lättnader i de embargo EU och Nordamerika infört mot Ryssland.

Låga priser
Tittar man på spannmålspriserna är det tydligt att marknaden räknar med att spannmålen kommer ut från Ryssland och Ukraina i den takt att det finns tillräckligt med vara i världen, och detta med eller utan fraktavtal och med eller utan krigsslut.
Spannmålspriserna bottnade i juni för att därefter stiga lite och senaste veckorna falla tillbaka igen.
Många analytiker tror att marknaden är lite för optimistisk vad gäller tillgången till spannmål och att det kan finnas regioner där det blir betydligt mindre vara efter denna säsong, ett sådant område som kommit upp på tapeten denna veckan är Indien.

Relaterade artiklar