ANNONS

Nytt fraktavtal på G?

Den 4 september möttes Erdogan och Putin för samtal av nya spannmålsavtal. Enligt den turkiska presidenten är det sannolikt att ett nytt avtal kan komma på plats, men han vet inte exakt när.

Det förra spannmålsavtalet mellan Ukraina och Ryssland löpte ut i mitten av juli. Sedan dess har spannmål och andra lantbruksgrödor fått transporterats enbart via lastbil och tåg via Europa eller båt via Donau för att lämna Ukraina.
Två fartyg ska enligt uppgift ha löpt ut från ukrainska hamnar efter det att avtalet löpt ut men det är inte bekräftat vad dessa haft för last.
Den som stoppat ett nytt avtal sedan det förra löpt ut är Putin. Den som tjänar mest på ett nytt avtal är dock Ryssland, samt fattiga länder i Afrika där befolkningen svälter. Även Turkiet tjänar på ett nytt avtal då de under de förra mottagit flera fartyg från Ukraina med spannmål till priser under världsmarknadspriset.
Ryssland har en veteskörd på 130 miljoner ton denna säsong och planerar att exportera 60 miljoner ton av dessa, framförallt via hamnar i Svartahavet.
Det är således ett riktigt rävspel det där med spannmålsavtalen.

Relaterade artiklar