ANNONS

Nytt körsätt minskade bränsleförbrukningen

Före: två höglyftande hjullastare och en inte helt välplanerad arbetsplats. Efter: två maskiner blev en, färre mantimmar, lägre bränsleförbrukning samt ordning och reda på sågverksområdet.
– Nytänkandet och kursen i Eco Operator gör att vi sparar drygt två miljoner kronor om året, säger Göran Lundgren, vd på Moelven Årjäng Såg AB.

Årjäng Såg har drygt 40 anställda och hanterar cirka 250 000 kubikmeter rundvirke om året. Målsättningen är att de närmaste åren öka volymen till 300 000 kubikmeter rundvirke för att förbättra lönsamheten ytterligare.

Men vägen till bättre lönsamhet påbörjades redan för ett par år sedan då Göran Lundgren tog över som vd. Han kom då närmast från en sjuårig sejour på två IKEA-drivna sågverk i Ryssland, men han var innan dess även chef och produktionschef på olika svenska sågverk.

– Jag såg att det gick att optimera verksamheten i Årjäng. Det är inget hokuspokus. Det handlar om att analysera flödet och hitta förbättringar i hela kedjan, säger Göran som även införde Lean-stopp två timmar i veckan då produktionen trimmas för att förebygga fel samt ge tillfälle att finjustera verksamheten.

En stor förändringar var att ”styra upp” flödet på sågverksområdet: alltså timrets väg från leverans till mätstation, vidare till de 38 facken för olika kvaliteter och slutligen till inmatningen i sågverket.

– Det var två höglyftande hjullastare som skötte det arbetet, men min erfarenhet sa att det borde gå med en maskin – om den är ny och har bra prestanda.

Ny L180H High-Lift

Sagt och gjort. De två gamla maskinerna byttes mot en ny Volvo L180H High-Lift, men en av de gamla maskinerna finns kvar som reserv. Flödet strukturerades upp på arbetsplatsen och slutligen investerade Göran Lundgren i en Eco Operator-utbildning för de sex maskinförarna samt sig själv.

– Martin Karlsson från Swecon var här i två dagar. Det var både teori och praktik och mycket givande. Ta bara det här med mjukare körning och onödig tomgångskörning. Vad mycket man kan spara på det!

Utbildningen skedde i september förra året och Göran Lundgren har ännu inte riktigt ”hårda siffror” på exakt hur omläggningen slagit ut. Men att det är en stor förtjänst är det ingen tvekan om.

Stora vinster

– Att vi sparat in en maskin betyder cirka två miljoner kronor om året. Sedan har jag indikationer på att Eco Operator-utbildningen ger cirka 100 000 kronor om året i besparingar på bränsle och mindre slitage. Till detta kan läggas de stora besparingar man gör, när man undviker tomgångskörning på maskinerna. Det blir många timmar på ett år, timmar som bara sänker maskinens värde och ger tätare serviceintervaller.

– Och vi bör också lägga till vinsten vi alla gör med mindre utsläpp när vi kör den nya maskinen med modern miljöanpassad motor.

Mikael Gustavsson har kört hjullastare i drygt 20 år och ser utbildningen i Eco Operator som en ”ögonöppnare” i många avseenden.

– Ja, nu tänker jag mer när jag kör, hur man gör jobbet smartast och med mjukare körsätt.

Återbesök

Exakt hur mycket det ger i mindre bränsleförbrukning och utsläpp kommer att visa sig senare i vår. Då återkommer Martin Karlsson från Swecon för att bland annat läsa av maskinens Matris och fördjupa sig i data som avslöjar hur den körts.

– Det ser jag fram emot, även om jag redan nu är ganska säker på att det var en lyckad utbildning för oss. Och jag är övertygad om att fler sågverk kan göra som vi: satsa på nya maskiner, strukturera upp jobbet och tjäna både ekonomiskt och miljömässigt på Eco Operator.qfism2o7j0d3jeyrhgev

Relaterade artiklar