ANNONS

Odling av gröna sojabönor prövas i Sverige

Edamame soy beans shelled and with pods


Edamame soy beans shelled and with pods

Varför importera sojabönor från Asien när vi skulle kunna odla dem i Sverige? JTI och SLU satsar nu på att ta fram lämpliga sorter av edamame-bönor som kan passa svenskt klimat.

Forskaren Fredrik Fogelberg vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har tidigare visat att odling av sojabönor är möjlig ända upp till Mälardalen. Nu vill han tillsammans med professor Anna Mårtensson vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbeta fram ett odlingssystem för svenska edamame-bönor.

– Närproducerad edamame skulle betyda att vi slipper globala transporter, och kan minimera risken för felanvändning av kemiska bekämpningsmedel och för inblandning av GMO-soja. Spårbarhet ända ner till odlaren skulle troligtvis också öka konsumenternas förtroende för soja, säger Fredrik Fogelberg.

Enligt en enkätundersökning från 2012 finns det ett stort intresse från konsumenter i Sverige för svenska sojabönor.

– Vår vision är att svensk soja ska vara ett attraktivt alternativ för medvetna konsumenter, kommenterar Fredrik Fogelberg.

Soja innehåller omkring 40 procent protein, dubbelt så mycket som till exempel griskött. Proteinet är av hög kvalitet och innehåller alla nödvändiga aminosyror. Ur näringssynpunkt är sojabönor också en god källa till mineraler och vattenlösliga vitaminer och har lågt glykemiskt index.

– En ökad användning av baljväxter som soja är önskvärd ur folkhälsosynpunkt, säger Fredrik Fogelberg.
Eftersom baljväxter dessutom kan fixera kväve i marken, är soja en gröda med stor framtidspotential i ett samhälle baserat på lokala resurser med minimerad negativ miljöpåverkan, menar forskarna.

Projektet med edamame-odling finansieras av Ekhagastiftelsen och ska pågå i tre år med start 2016. Under det första året ska forskarna ta fram lämpliga sorter och provodla dem, för att under följande år genomföra storskaliga försök.

Relaterade artiklar