ANNONS

Olika regler för potatis och grönsaker ?

En dansk potatisodlarförening har tilldömts böter på 500 000 danska kronor för att man uppmanat odlare att inte sälja potaits under en viss nivå samt även sagt åt odlarna att inte skörda alla potatis för att på så sätt minska utbudet och få upp priset. Domen bygger på att tilltaget från odlarföreningen är i strid med konkurenslagen. Om detta är rätt eller fel är frågan. För grönsaksodlare finns det ingen sådan lag och där har man rätt inom EU att bilda karteller för att styra priset åt det håll man vill, oftast uppåt om man är odlare.
Så här skrev vi för ett år sedan från en grönsakskonferens med danska och svenska gurk- och tomatodlare:
Grönsakskarteller är lösningen på odlarnas lönsamhetsproblem i de flesta länderna i Europa och Sverige ligger långt framme vad gäller detta.
Nederländsk grönsaksodling är i kris eftersom priserna på grönsaker i år ligger långt under produktionskostnaderna. För att förbättra situationen där försöker nederländarna nu ta efter svensk modell.
Det berättar Gerrit Jan Kornet på nederländska Florpartners vid ett möte med tomat- och gurkodlare i Sverige och Danmark.
– Vi bildade stora odlarföreningar för att på så sätt samla alla grönsaker i ett hus och bjuda ut mot varuhuskedjorna. Detta fungerade inte eftersom odlarna ville arbeta nära slutkunden för att få feedback, något som i och för sig är bra. Nu hr vi i stället enormt många aktörer som bjuder under varandra för att få sålt grönsakerna och priset blir lågt, berättar Gerrit Jan Kornet.
Han förordar att alla grönsaksodlare går ihop som en aktör för att få upp priset.
Hade det varit tre stora asfaltsproducenter som suttit runt ett bord och satt priserna tillsammans hade det varit en olaglig kartell, men för grönsaksodlare är det tillåtet att gå ihop hur många som helst, det har EU kommissionen slagit fast.
– Även om vi tar den allra största grönsaksodlaren så är denna ändå för liten för att förhandla med en varuhuskedja.
I Sverige finns det tre odlarföreningar för tomat och gurka. Det är Svenska Odlarlaget, Sydgrönt och Blekinge Grönt.
Ragnar Petersson, tomatodlare från Malmö, berättar att dessa tre förenignar sedan några år tillbaka samarbetar och delar upp arbetet emellan sig.
– Svenska Odlarlaget sköter som exempel all gurkförsäljning nu och så får en av de andra ansvaret för tomaterna, säger han.
Genom att samla alla gurkor som är till försäljning i ett land hos en aktör kan man styra utbudet efter efterfrågan och på så sätt hålla uppe priset. Priserna till svenska odlare gick mycket riktigt upp 10–20 procent i år, när de sjönk på många andra marknader.
Debatera gärna detta på vår chatt som ni når här.

Relaterade artiklar