ANNONS

Oljepriset faller på världsmarknaden

Oljepriset har fallit rejält under måndagen. Vid lunchtid såldes Nordsjöolja för 85,77 dollar fatet. En prisnivå som vi inte sett sedan årsskiftet.

Från och med januari var det en kraftig ökning av oljepriset och i början av mars toppade marknaden när ett fat Nordsjöolja såldes för nästan 128 dollar fatet. Det var strax efter att Ryssland invaderade Ukraina och världens råvarupriser sköt i höjden.

Men hela våren och sommaren har prisnivån legat stadigt över 100 dollar fatet med lite toppar och dalar.

Men sedan augusti månad har priset sakta börjar att falla och nu är det alltså nere på strax över 85 dollar fatet.

För ett år sedan kostade ett fat Nordsjöolja nästan 79 dollar fatet och priset var nere och vände på knappt 69 dollar innan den stora klättringen tog fart.

Enligt oilprice.com så sker det nu förändringar på oljemarknaden i hur oljan rör sig. Det är främst den ryska oljan som måste hitta nya vägar ut på världsmarknaden då EU infört sanktioner mot Ryssland till följd av det krig de startat. Nu rör sig den ryska oljan österut och de får försöka att frakta sin olja via tankfartyg istället för pipelines. Fraktbolag försöker nu att komma över oljefartyg som klarar den ryska vintern i hopp om att kunna transportera oljan ut ur landet. Enligt Bloomberg News är det främst Kina och Indien som är köpare av den ryska oljan men de köpen ska inte kunna kompensera förlusterna när de europeiska länderna inte längre handlar med Ryssland.

I EU kommer det att komma in betydligt mer amerikanske olja när sanktionerna fått full effekt. Enligt bedömare ska det röra sig om så mycket som en miljon fat om dagen.

Relaterade artiklar