ANNONS

Omsättningsrekord för Swedish Agro

Swedish Agro Machinery’s koncernomsättning gick i 2023 över miljarden och landade på 1 089 miljoner kronor, en ökning med 268 miljoner kronor jämfört med år 2022. En fortsatt stark utveckling som har sin grund i kontinuerliga kapacitetsinvesteringar.

Swedish Agro har varje år sedan start investerat kraftigt för att bygga upp sin kapacitet och starka närvaro på den svenska marknaden för lantbruksmaskiner. Investeringar som tidigt bar frukt och som nu har resulterat i en omsättning på över en miljard för maskinbolagen och för första gången även ett positivt rörelseresultat för Swedish Agro Machinery AB.

Företagets vd Hans-Christian Ripa menar att bolagens kraftiga tillväxt har varit nyckeln till lönsamheten och den höga service man nu kan leverera.

– Både Swedish Agro Machinery AB och Östra Sönnarslöv Traktorservice AB fortsätter att växa så det knakar, både i omsättning och i personalstyrka. Vi har gjort stora investeringar i personal och ökar med 10-15 personer per år, främst Servicetekniker, och vi har ytterligare tillväxtpotential med den produktportfölj vi har idag. Omsättningsökningen har varit nyckeln till det positiva rörelseresultatet då lantbruksmaskiner är en lågmarginalbransch och det krävs en hög omsättning för att kunna utveckla de resurser som behövs samt hålla en hög kompetens och servicegrad på dagens mycket avancerade maskiner.

I takt med att verksamheten växer i omfattning görs det fortsatt investeringar i anläggningar, bland annat pågår en stor utbyggnad i Östra Sönnarslöv där omsättningen har mer än fördubblats sedan Traktorservice blev en del av Swedish Agro.

Swedish Agro har valt att hålla sig till en relativt smal produktportfölj av kvalitetsmaskiner för att säkerställa en hög kompetens på de maskiner som man representerar och nya leverantörer utvärderas grundligt innan de tas in i bolaget. Under 2023 introducerades två nya leverantörer – AGXEED som bygger effektstarka autonoma traktorer samt DALBO som är välkända för sina vältar men även starka på såbäddsharvar. Båda är utmärkta komplement till de varumärken man representerar sedan tidigare; CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, AVR, SCANSTONE och SPEARHEAD.

Swedish Agro Machinery AB och Östra Sönnarslöv Traktorservice AB ingår i Danish Agro koncernens Maskindivision, en verksamhet som sedan starten 2012 har vuxit till att bli norra Europas största maskinhandlare. I verksamheten ingår idag maskinhandel i 9 länder i Europa, i 7 av dem är man generalagent för CLAAS och Danish Agro är därmed även CLAAS största kund. Försäljningsvolymen växer stadigt och utöver att vara marknadsledare på tröskor och självgående exakthackar så har Danish Agro även 8 procent marknadsandel med traktorer från CLAAS.

Relaterade artiklar