ANNONS

Orolig spannmålsmarknad – Men uppåt totalt

Rysslands strategi att försvåra all export av ukrainska lantbruksprodukter har fått spannmålsmarknaden orolig och även om det svänger från dag till dag slutade veckan på plus.

Det började med att Ryssland stoppade för ett nytt spannmålsavtal för fredade frakter i Svartahavet. Priserna steg men föll tillbaka i slutet av förra veckan. Det slutade dock totalt sett rejält på plus.
Efter det planerade Ukraina att skeppa ut spannmål via Donau men då rysk militär börjat attackera hamnanläggningar längs den floden samt fortsätter bomba i hamnstaden Odessa, blev marknaden orolig igen och priset började återigen stiga på spannmål.
Denna veckan började med en kraftig prisuppgång på måndagen men efter det har priset återigen fallit tillbaka. Det har varit stora svängningar på de internationella börserna denna veckan som slutade på plus totalt.
På börsen i Chicago blev slutresultatet för veckan plus 1,0 procent för vete, minus 1,1 procent för majs och plus 0,4 procent för soja.
På Matif i Paris gick vete upp med 0,2 procent, majs steg i pris med 2,0 procent medan raps föll i pris med hela 4,9 procent.
Att priset på raps faller kan anses märkligt med tanke på att priset på råolja stiger. En faktor för att rapspriset faller kan vara att det nu rapporteras från Ukraina att rapsskörden där blir betydligt större i år jämfört med i fjol, odlingen är 3,8 miljoner hektar i år mot 3,63 miljoner hektar år 2022.
Skörden är ännu bara i sin linda i Sverige och handel med fysisk spannmål är nästan obefintlig. Därmed dröjer det ytterligare någon vecka innan Lantbruksnytt kan rapportera om dagspriser på fysisk vara i Sverige.

Relaterade artiklar