ANNONS

Över tusen mjölkgårdar klimatkalkylerar

En fjärdedel, det vill säga över tusen av Valios mjölkgårdar räknar nu ut koldioxidavtrycket av sin mjölkproduktion med hjälp av Valios klimatkalkylator. Det är betydligt fler än det mål på 500 gårdar som man satte upp för år 2021.
Med Valio Carbo Farm Calculator följer gårdarna upp sina koldioxidutsläpp. Systemet är unikt i sitt slag, och helt skräddarsytt för mjölkgårdar i nordiskt klimat. Det genomsnittliga klimatavtrycket i mjölkproduktionen är nu på 1,06 kg CO2-ekvivalenter per liter mjölk. Beräkningen omfattar de drygt tusen gårdarna vilket motsvarar cirka 35 procent av den mjölk Valio tar emot. Globalt är medeltalet för mjölkens klimatavtryck ca 2,5 CO2-ekvivalenter per liter*. Systemet som utvecklingschef Aleksi Astaptsev med team tagit fram är tredjepartsgranskat och certifierat av företaget Carbon Trust.

– Det är glädjande att intresset är så stort och att utrullningen går så pass smidigt. Till år 2024 är målsättningen att alla Valios 4000 gårdar ska börja mäta sina klimatavtryck, kommenterar Aleksi Astaptsev.

Målsättningen för Valios klimatprogram är att sänka klimatavtrycket av mjölkproduktionens värdekedja till noll senast år 2035. De största utsläppsminskningarna äger rum på mjölkgårdarna, eftersom cirka 85 till 95 procent av mjölkens hela klimatpåverkan uppstår inom primärproduktionen. Valio har som mål att minska utsläppen betydligt också i sin egen produktion, det vill säga i fabrikerna, vid transporterna och i förpackningslösningar.

Bönderna välkomnar klimatkalkylatorn
Med klimatkalkylatorn Valio Carbo Farm Calculator får mjölkproducenterna en helhetsbild av den egna gårdens miljöpåverkan, vilka faktorer som har stor påverkan och vilka som har liten. Resultatet påverkas av åkerarealens storlek, vallarealen, antalet kor, kornas livslängd och produktivitet, gårdens användning av energi och bränsle samt vilket foder korna får. Rami Rauhala i Sievi driver tillsammans med sin fru Johanna mjölkgården Hilliaho med 65 kor i Österbotten. Klimatavtrycket på deras gård räknades ut i samband med utvecklingen av kalkylatorn och deras klimatavtryck blev 0,9 kg CO2-ekvivalenter per liter mjölk.

– Klimatsmart mjölkproduktion är även resurseffektivt och en ekonomiskt vettig verksamhet. På vår gård är största delen av åkrarna helt växttäckta ensilage- och betesvallar. Vi har bland annat kompletteringssått vallarna för att bestånden ska bli så täta som möjligt. Vi har också satsat mycket på åkrarnas bördighet genom att till exempel kalka mera och förbättra dräneringen. Åkrar som splittrats med tiden har nu skiftats om mellan ägarna så vi har fått marker närmre gården. När åkrarna ligger närmare driftscentrum minskar utsläppen från drivmedel. Det känns fint att vi mjölkproducenter är en del av lösningen på klimatproblemet. Jag hoppas att allt fler konsumenter börjar uppskatta vårt arbete för miljön och vår hållbara matproduktion, säger Rauhala.

Relaterade artiklar