ANNONS

Potatis vid polarcirklen

Den 19 maj hade tjälen äntligen släppt i marken hos potatisodlaren Lars Löpare i svenska Juoksengi.

Polcirklens Potatis heter företaget och de odlar cirka 45 hektar matpotatis.
I år har företaget investerat i en del nya maskiner till odlingen.

Grimme Skandinavien’s svenska servicespecialist, Tobias Persson körde de 170 milen från Trelleborg i Sydsverige till polarcirklen i norr.

De två nya maskinerna som skulle startas upp, var en fabriksny Grimme BFL-200-H bäddläggare, samt en bergagnad, men ny renoverad Grimme CS-1500 stensträngläggare.

Att ge potatisen de optimala växtbetingelserna i lös och lättarbetat jord utan sten och klumpar, är lika viktigt oavsett var man odlar potatis och det var av dessa anledningar som Lars Löpare köpte de två maskinerna.

Växtsäsongen är kort men intensiv i området. Långa dagar ger mycket fotosyntes per dygn och potatisen bliver klara för skörd på endast 60 dagar.

En av fördelarna med potatisproduktion i denna del av landet, med kort växtsäsong, är att sjukdomstrycket blir litet. Kalla vintrar minskar i sin tur risken för sjukdomar.

Enligt planen ska alla potatis vara skördade senast den 1 oktober för att vara säker på at tinte frosten tar dem.

– Vi har lagt stort arbete på renoveringen av den begagnade stensträngläggaren innan den levererades till kunden, och det är naturligvis mycket viktigt att en professionel montör hjälper både kund och maskin så allt bliver perfekt. Våra kunder ska ha den samma service oavsett var de har valt att bedriva lantbruk, säger Heine Hylleberg på Grimme Skanidavien.345346352358image05IMG_7079

Relaterade artiklar