ANNONS

Potatispriset rusar

När priset på spannmål, oljeväxter och socker faller går nu industripotatisen upp i pris. Anledningen är svåra skördeförhållanden i höstas och brist på potatis i Europa.

Sedan i december i fjol har Pptatispriserna stigit brant. I nordvästra Europa gick 0,65 miljoner ton förlorade på grund av väderförhållanden. Även utsädespotatis saknas. Priserna stiger nu på terminsmarknaden till över 370 euro per ton. Det blir cirka 4:18 svenska kronor per kg.

I Nederländerna, Belgien, Frankrike och Tyskland gick sammanlagt cirka 11 000 hektar och minst 650 000 ton potatis förlorade, rapporterar NEPG, föreningen för nordvästeuropeiska potatisodlare.

Som exempel upplevde den nederländska potatisodlingen en produktionsminskning på 14,9 procent år 2023 på 1,5 procent mindre yta jämfört med 2022.

Trots de dramatiska förlusterna som många lantbrukare har lidit har produktionen i Belgien ökat med 18 procent, på grund av en ökning av arealen med 7,9 procent och överlag bättre hektaravkastning.

Potatispriserna håller sitt betydligt högre nivå på kontantmarknaden. På terminsmarknaden fortsätter de till och med att stiga. Redan i mitten av januari steg priserna för potatisodlare i Niedersachsen till 355 till 370 euro per ton. Det är 60 till 70 euro eller nästan 25 procent mer än vad som betalades för fyra veckor sedan.

Från de bayerska odlingsområdena rapporterades priser på 350 till 365 euro per ton.

På den europeiska terminsmarknaden fortsätter priserna att stiga och noteras för april-kontrakten år 2024 på 375 euro per ton vilket är 70 euro mer än i december och nästan dubbelt så mycket som vid den senaste bottennivån i november i fjol, med ett pris på knappt 200 euro per ton.

Relaterade artiklar