ANNONS

Kan man producera grisar helt utan antibiotika?

Två smågrisproducenter och fem slaktgrisproducenter från Danmark försöker nu föda upp grisar helt utan antibiotika. Antalet grisar som når slakteriet utan att ha behandlats med antibiotika blir allt större, men det innebär också en del utmaningar för producenterna.

Försöket med produktion av slaktgrisar utan att använda antibiotika sker på Bornholm i Danmark. Karsten Westh är en av de fem slaktgrisproducenterna. Han producerar omkring 22 000 slaktgrisar om året på sin gård i Østermarie. Bland de 22 000 grisarna i hans anläggning tas varje vecka grisar åt sidan, som har valts ut för att spela en särskild roll i hans produktion. Var och en av de utvalda grisarna får ett grönt öronmärke. Det signalerar att djuret är utvalt för att vara antibiotikafritt från födsel till slakt.

– Hela processen har varit en oerhört spännande utmaning och det har varit både positivt och negativt, och ibland har vi fått klippa öronmärket för att grisarna skulle få behandling, men vi ångrar absolut inte att vi gick in i det. Som grisproducenter ska vi enligt min mening våga ta debatten om problematiken med antibiotika och försöka se vad vi kan göra, säger Karsten Westh.
545e5e3b-a1b6-400b-874a-0e9ee40fb4ee

Relaterade artiklar