ANNONS

Putin tjänar mest på lantbruksdemonstrationer

Det är inte rätt tid att splittra Europa. I dag gäller det att vi alla håller ihop och även ger all hjälp vi kan till Ukraina. Att samla ihop lantbrukare med traktorer och fara ut på vägarna är inte rätt tillfälle. Lägg tiden hemma på gården och se till att få största möjliga lönsamhet med de regler och priser som råder just nu.

Hur lönsamheten är i övriga länder i Europa är svårt att uttala sig om. I vissa är den naturligtvis sämre jämfört med i Sverige då det inte varit någon vidare strukturrationalisering som medfört effektivare drift och kostnadspress. I Sverige har många gårdar växt rejält de senaste decennierna och här står vi väl rustade. Underskott på livsmedel i Sverige innebär ett förhållandevis större pris till lantbrukaren jämfört med i ett land där det är balans eller överskott, vi har redan gjort vår läxa vad gäller djurskydd och det finns gott om spridningsareal och rent vatten. Svenskt lantbruk är lönsamt i dag!
Svenska lantbrukare bör inte demonstrera, politikerna har aldrig någonsin tidigare varit så på lantbrukets sida som i dag.
I många andra länder har det svängt på motsatt håll vad gäller politiken, inte minst i vårt grannland Danmark, men trots det är det framförallt Ryssland som tjänar på lantbruksdemonstrationerna nu och en splittring i Europa.
Polska lantbrukare som stoppar spannmålstransporter från Ukraina innebär bara två saker, det blir svårare för Ukraina och det blir ingen fördel för polackerna. Ryssland applåderar cirkusen.  Ge inte Putin den chansen!

Relaterade artiklar

4 kommentarer om “Putin tjänar mest på lantbruksdemonstrationer”

 1. Peter

  Det är lätt att säga att demonstrationer i Polen aploderas av Putin. För den enskilda bonden i Polen som inte slipper av med sin spannmål på grund av att alla polska spanmålslager är fulla med billig ukrainsk spannmål ser situationen inte lika ljus ut.

  1. Anders Niléhn

   Priset för vete på Matif är just nu strax över 200 euro per ton. I Polen är priset antagligen något mindre då det pressas av billigare spannmål från Ukraina. Men självklart kan polsk spannmål säljas, precis som du och jag kan sälja spannmål. Det skiljer som exempel i dag cirka 20 öre per kg mellan vete på Matif och på Chicago. Det innebär att det kostar 20 öre att frakta vete över Atlanten. Det blir således billigare än så att frakta vete från Polen, exempelvis till Sverige för att sälja där. Och den dagen Ukraina eventuellt faller och Putin går in i Polen så tror jag inte längre det spelar polska lantbrukare så stor roll längre om de fått några öre mer eller mindre för spannmålen i dag. Priset på spannmål är trots allt så stort i dag att odlingen är synnerligen lönsam .

 2. Bertil

  Synnerligen lönsamt !??
  Haha, jag tackar och bockar…Men alla är inte lika duktiga som du Nilehn .

  1. Anders Niléhn

   TB II höstvete är cirka 5 000 SEK per hektar i dag. Jag var lantbrukare 1989 till 2019 och har aldrig haft över den nivån under min lantbrukstid och klarat mig bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.