ANNONS

Rätt ledning och vettig lön på lantbruket

Gör lantbruksföretaget till en arbetsplats där du skulle vilja att dina barn tog anställning. Det är en god grund för ett attraktivt företag för anställda. Uppmaningen kommer från Anne Marie Hagelskjær, direktör i danska Arbetsgivderforeningen.

I en artikel i danska Maskinbladet ger hon sina bästa tips för att lantbruksföretag som attraherar bra arbetskraft. Det gäller att lyckas rekrytera de bästa arbetarna samt hålla dem kvar. Lönen är en grundläggande faktor och för att inte tappa arbetskraft till följd av det gäller det att lönen är konkurrenskraftig mot andra alternativ, inte enbart inom lantbruket.
Den andra viktiga faktorn är en god ledning.

Tiden då arbetare kom och knackade på dörren för att få ett jobb är förbi. I dag gäller det att arbeta aktivt i rekryteringen. Den bild som målas ut i platsannonsen måste även hålla i verkligheten och där kommer ledningen av företaget in i bilden. Upplever anställda att ledningen av företaget är undermålig slutar de.
Anställda vill gärna ha en flexibel arbetssituation där mycket av arbetet sker under eget ansvar, men som företagsledare är det viktigt att inte blanda ihop det med att de anställda vill stå helt ensamma utan regler att följa. De flesta anställda mår bra av tydliga regler om vad som förväntas av dem, vad de ska utföra för arbete, dag efter, dag, vecka efter vecka, månad efter månad och år efter år, men inom dessa ramar ha lite fria tyglar.

Beröm när det går bra och feedback när något kan förbättras, och detta ska ske på ett konkret sätt och i realtid.

Anne Marie Hagelskjær ger i artikeln ett konkret tips till alla lantbruksföretagare. Utforma arbetsplatsen och dess villkor för de anställda så det blir ett företag där du skulle vilja att dina barn tar en anställning. Inte för att du önskar dina barn nära dig och behöver deras hjälp utan en arbetsplats där du hade varit stolt över att de fick en anställning.

Relaterade artiklar