ANNONS

Rätt servicekontrakt viktigt vid robotmjölkning

En ny undersökning, gjord i Danmark, visar att det är stora skillnader vad gäller underhållskostnader för mjölkningsrobotar. I undersökningen var det med 52 robotar som vardera mjölkade 70 årskor. De årliga kostnaderna för service på själva roboten skiftade från 24 000 till 108 000 kronor per år och snittet låg kring 72 000 kronor per år.
Många mjölkproducenter väljer ett serviceavtal som täcker allt, men då gäller det att denna kostnad inte överstigver snittet för verklig servicekostnad, 72 000 kronor per år.
När en robot är ny är det rimligt att man har ett fullserviceavtal som täcker allt, då det ofta kan vara en del inkörningsproblem och många gånger ingår detta i köpet. Men när roboten är äldre är det vikrtigt att man väljer rätt avtal, menar man på Videncentret for Landbrug, som gjort analysen.
Det som är viktigt att ha med, även om man väljer ett mindre komplett servicekontrakt är; fri uppdatering av ny mjukvara, dygnet runt jour om man behöver hjälp, ett antal årliga besök för att se så allt fungerar som det ska samt utbyte av slitdelar som spengummi och slangar när detta behövs.

Relaterade artiklar