ANNONS

Redskapsförsäljningen minskar i EU

Försäljningen av lantbruksmaskiner i Europa år 2023 uppgick till ett värde av 4,7 miljarder euro. Det var en minskning med 3 procent jämfört med år 2022.

Sämst gick det för maskiner inom sådd, gödsling och växtskydd, minus 5 procent medan vallmaskiner följde snittet och jordbearbetningsredskap endast minskade med 2 procent.
I år ser det ännu värre ut.
Vid ett möte med Cema, branschorganisationen för Europas lantbruksmaskintillverkare denna veckan, framkom att försäljningen av lantbruksmaskiner i Europa kommer minska med ytterligare 10 procent i år.
Minskningen startade under det sista kvartalet i fjol och har fortsatt. Ett stort antal utmaningar ser nu industrin framför sig.
Det började med komponentbristen som ledde till leveransproblem under pandemin. Maskinåterförsäljare lade då långa order och står nu med mycket osålda maskiner på företagen. Därmed minskar beställningarna hos fabrikerna.
Lantbruksdemonstrationer runt om i Europa, det oroliga geopolitiska läget och den högre räntan är problem och medför att lantbrukare ine vill investera i samma utsträckning som tidigare.

Relaterade artiklar