ANNONS

Rekordmässa med många nyheter

MaskinExpo 2010 blev en mycket lyckad tillställning. Knappt 30 000 personer besökte 527 utställare under tre dagar på Barkarby Flygfält utanför Stockholm. Det var inte tal om annat än att branschen äntligen vädrar framtidstro.

En av de stora utställare som valde att hoppa över MaskinExpo 2009 men som nu åter fanns på plats var Swecon. De visade det senaste från Volvo CE i sin monter.
Bland annat fanns där den nya minigrävaren EC18C, den näst största modellen i en serie på fyra.
Enligt Robert Nilsson på Swecon tror man att just denna 1,8 ton tunga minigrävare är storsäljaren i Sverige. Anledningen är att den har hydrauliskt breddbart underrede, vilket inte finns på de två minsta, samt kolven till bommen monterad på ovansidan.
– Där sitter den mer skyddad vilket innebär att maskinen passar bra för uthyrningsverksamhet där den ofta körs av lite mer ovana förare, säger Robert Nilsson.
När det gäller maskiner till entreprenörer tror han visserligen att EC20C är populärast eftersom den har kolven under bommen vilket ger mer kraft.
Andra nyheter på EC18C är ny större hytt med bättre ventilation. Större pedaler på golvet för att larva och nytt öppningsbart fönster fram. På Volvo EC18C har man tagit bort pedalen till slänthydrauliken och satt den funktionen i ett skrollhjul i höger joystick. Det ger bättre plats till förarens fötter.
Alla fyra modellerna har samma trecylindriga motor tillverkad av Yanmar för Volvo. Den är på 12 kW (17 hk) i alla fyra modellerna.
Totalt var det 140 helt nya företag som ställde ut på årets MaskinExpo. När det gäller produktkategorier såg man en ökning inom följande områden; grönytemaskiner, verktyg, skopor och tillbehör, arbetskläder och bilar.
Antalet utländska utställare var; 8 från Finland, 8 från Norge, 5 från Danmark, 2 från Estland och 1 vardera från Belgien, Lettland, Luxembourg och Ungern.
Totalt visades det upp 95 godkända nyheter på MaskinExpo.
Vissa större utställare tycker att det är för mycket med en entreprenadmässa varje år och då kan de enligt MaskinExpos projektledare, Carina Tegelberg, själv välja vilka mässor de vill vara med på.
– Vi har många mindre firmor som ställer ut hos oss, företag som inte kan ordna egna öppet hus och som vill vara med varje år hos oss. Därför är MaskinExpo 2011 redan inplanerat till 19–21 maj, som vanligt på Barkarby Flygfält.

Volvo EC18C väger 1,76 ton och är 0,99 meter bred. Maximalt grävdjup är 2,3 meter och maximal räckvidd 4,0 meter.

Den tvärställda motorn på Volvo EC18C är lätt att komma åt vad gäller servicepunkter.

Den tvärställda motorn på Volvo EC18C är lätt att komma åt vad gäller servicepunkter.

Nya Volvo E25F har samma design som de större hjullastarna i serien. Den är tillverkad i Konz i Tyskland och har en motor från Deutz. Lastaren har parallellföring och i hytten är det en ställbar ratt för ökad komfort.

Nya Volvo E25F har samma design som de större hjullastarna i serien. Den är tillverkad i Konz i Tyskland och har en motor från Deutz. Lastaren har parallellföring och i hytten är det en ställbar ratt för ökad komfort.

Relaterade artiklar