ANNONS

Rekorduppgång för spannmål

Priset på spannmål har stigit rejält uner veckan. Priset för vete gick upp med hela 13,3 procent på börsen i Chicago och med 9,0 procent på Matif i Paris. Man talar om rekord och nu räknar en del analytiker med att priset kan stiga ytterligare.
Detta går stick i stäv med de bedömningar man gjorde för bara någon vecka sedan då alla trodde att prisrörelserna skulle vara små fram till skörden.
Priset på majs gick upp med 9,0 procent på Chicago medan sojan gick upp med 4,8 procent. På Matif i Paris gick majs upp 7,5 procent och oljeväxterna gick plus 2,7 procent.
Detta innebär att vi nu ligger på ett pris fär vete i Europa i nivån 1:82 omräknat till svenska kronor per kg.
De lantbrukare som inte tecknat fast pris för skörden 2015 har nu ännu en chans att kamma hem en bra nivå. Detta kan ske direkt med en uppköpare eller genom terminshandel på en börs.
Priserna i Sverige har ännu inte rört sig nämnvärt, men det kan ju ske under kommande vecka. Priset är just nu för kvarnvete 1:50 kronor per kg, fodervete 1:40 kronor per kg, etanolvete 1:45 kronor per kg, vårvete 1:80 kronor per kg, råg 1:32 kronor per kg, foderkorn 1:30 kronor per kg, foderhavre 1:30 kronor per kg, grynhavre 1:40 kronor per kg och oljeväxter 3:60 kronor per kg.
Handeln med maltkorn är fortfarande liten i Sverige och därmed finns inget pris.
Priset på oljeväxter har stigit något för fast pris och leverans i skörd 2015. Priset för det är just nu 3:30 kronor per kg.
Den största anledningen till veckans prisuppgång internationellt är regnen i USA som drabbar odlingar av vete, majs och soja. När regnen började var de positiva och ökade skörden vilket sänkte priserna. Nu har det regnat för mycket, det blir problem med skördarna och priserna går upp till följd av minskad skörd.
I Frankrike, Ryssland samt delar av Kanada tror man nu på minsad skörd på grund av torka.
När IGC i veckan presenterade sin rapport över ingående lager, förväntad skörd och konsumtion samt utgående lager, skrev de ner lagren av vete med 4 miljoner ton, majs upp 1 miljoner ton och soja oförändrat.
Just nu skiljer det således 32 öre per kg för vete när man jämför det svenska dagspriset med decemberterminen på börsen i Paris. Det är ju en orimligt stor differens som troligtvis beror på att det är liten handel av fysisk vara i Sverige just nu.

Relaterade artiklar