ANNONS

Rena oljan och spara miljön

Motorer som drivs av bland annat etanol och biodiesel förorenar motoroljan snabbare än konventionell drift med fosila bränslen. För att verkligen spara miljön genom användandet av förnyelsebara energislag i motorer krävs bättre filter för motoroljan. Det säger Lars Lönnstad på företaget Åhl Verkstad.
Han menar att alla pratar sig varma om etanol och biodiesel som drivmedel, men att man glömmer bort att motoroljan måste bytas betydligt oftare vid användning av dessa drivmedel.
Men det finns botemedel.
Genom bättre filterteknik kan motoroljan användas betydligt längre oavsett drivmede.
– Olja slits egentligen aldrig ut, den blir bara förorenad, säger Lars Lönnstad.
Hans företag säljer ett filter som heter Cot Oil Refiner System och består av en filterenhet som renar betydligt bättre än ett vanligt oljefilter samt en enhet som med hjälp av en värmeplatta förångar bort allt vatten i oljan.
Cot Oil Refiner System renar oljan från partiklar ner till 1 mikrons storlek, att jämföra med 40 mikron för ett konventionellt oljefilter.
I stället för att byta oljan i enlighet med instruktionsboken tar man i stället en analys på oljan och så länge den är okej är det bara att köra vidare oavsett hur gammal oljan är, säger Lars Lönnstad.
Han berättar att en analys kostar cirka 800 kronor att göra. Tanken är således inte att man ska göra analys vid varje tänkt oljebyte. Då blir ju oljan billigare än analysen.

Filtret monteras som en by-pass på det ordinarie smörjsystemet.

Filtret monteras som en by-pass på det ordinarie smörjsystemet.

Relaterade artiklar