ANNONS

Bättre resultat för Lantmännen Maskin

Att jämföra Lantmännen Maskins resultat med privathandeln är verkligen svårt. Det står klart efter alla kommentarer vi fått efter gårdagens artikel här på Lantbruksnytt. Går man på siffrorna på nedersta raden efter finansnetto, vilket många intresserar sig för, är det ingen munter läsning, se förra artikeln i ämnet genom att klicka här.
Men det är inte hela sanningen.
Enligt balansräkningen för Lantmännen Maskin, har bolaget en dryg miljard i skulder och betalar drygt 20 miljoner i räntor. Fair kan man tycka då det är cirka 2 procents ränta.
Men i detta är större delen korta skulder som leverantörskulder utan ränta och mindre än hälften är koncernlån från modern Lantmännen ekonomisk förening, som man således betalar en internt satt högre ränta för. Hur denna ränta är satt är inte information vi lyckats få ut.
Dock är det normalt att stora bolag som lånar pengar på marknaden betalar betydligt högre ränta än privatpersoner med bostäder eller lantbrukare med gårdar som säkerhet.
Enligt uppgift betalar Lantmännen Maskin även en hel del andra kostnader till koncernen som inte privathandeln belastas av, men även där är det svårt att få en exakt inblick eftersom denna information inte är öppen.
Lantmännen har således valt att flytta en del av resultatet från maskinbolaget till den ekonomiska föreningen, varför, har vi inte lyckats få ett svar på.
Jonas Arvidsson, vd på Lantmännen Maskin, anser det fel att jämföra företagens resultat efter finansnetto då lösningen för att ge ett företag kapital kan skilja vitt mellan olika företag.
Det finns exempel på företag inom vården, som ju inte får gå med vinst enligt gällande regler, och där man i stället lägger finansieringen i ett annat bolag och så får vårdbolaget betala en hög ränta för att inte gå med vinst och så flyttas i stället vinsten till ett annat bolag, med samma ägare.
Tittar man på Lantmännen Maskins resultat före finansnetto är det i stället plus drygt 20 miljoner totalt för de senaste sex åren, alltså drygt 130 miljoner bättre än de siffrorna vi presenterade efter finansnetto i förra artikeln, totalt för åren 2012 till 2016.
År 2014 var ett tufft år och egentligen ligger hela denna samlade vinsten om cirka 20 miljoner kronor under 2016, något som visar på att Lantmännen Maskin är på rätt väg.
En annan sak som kan slå snett när man jämför Lantmännen Maskins resultat med andra branschföretag är att de tar vissa investeringar som en engångskostnad i stället för att periodisera den.
Som exempel belastar utbyggnaden av reservdelslagret i Malmö resultatet 2016 med cirka 30 miljoner kronor.
Patric Andersson, chef på KPMG i Kristianstad, har aldrig hört talas om att man får göra på det sättet.
– I det fall det verkligen är att anse som en investering så är det mig veterligen inte god redovisningssed att kostnadsföra det direkt. Jag har aldrig varit med om någon som gör enligt ovan och det låter för mig konstigt, säger han.
Med tanke på att Lantmännen Maskin är marknadsledande inom svensk maskinhandel och att deras verksamhet intresserar såväl egna kunder som konkurrenter är det beklagligt att Lantmännen väljer att låta maskinverksamheten agera på ett sätt så det i stort sett är omöjligt att jämföra dess siffror med resten av branschen och det borde vara högst frustrerande även för de som arbetar på Lantmännen Maskin. Hade Lantmännen Maskin behandlats som ett vanligt börsnoterat bolag hade vi kanske sluppit missuppfattningar.
Ser man på resultatet över en längre period, som i detta fall 2012 till 2016 så har kanske periodiseringen dock mindre betydelse och jämnar ut sig över åren men den verkliga kostnaden för att finansiera verksamheten hade varit intressant att få ta del av.

Relaterade artiklar