ANNONS

Risk för dyrare diesel framöver

Mycket kan ända med oljepriset den kommande veckan. Nyhetsbyrån Reuters skriver att länderna inom Opec+ planerar att dra ner rejält på produktionen. Det ska röra sig så mycket som en miljon fat per dag. Det motsvarar en procent av den dagliga oljekonsumtionen i världen.

En så stor produktionsminskning har vi inte sett sedan coronapandemin då behovet av olja i världen minskade drastiskt. Den produktionsminskningen låg dock på hela tio miljoner fat om dagen.

Oljan kan komma att bli dyrare framöver om länderna inom Opec+ genom sin planerade produktionsminskning.

Medlemmarna i Opec+ ska mötas på onsdag och först då vet vi vad det slutgiltiga beskedet blir. Syftet med att minska produktionen är att försöka tackla det fallande oljepriset.

Det finns dock en konflikt inom de oljeproducerande länderna. Saudi Arabien har propagerat för att sänka produktionen men USA vill det motsatta. Anledningen är att USA vill se minskade oljeintäkter för Ryssland för att försvåra för ryssarna att finansiera sitt krig i Ukraina. Ett krig där de nu lägger stora pengar på att mobilisera ytterligare soldater till kriget.

Opec+ vill att oljan ska stanna över 90-dollar fatet för att produktionen ska vara fortsatt lönsam.

Opec+ är Opec:s ordinarie 13 medlemmar samt ett tiotal oljeproducerande länder i världen.

Relaterade artiklar