ANNONS

Rosenqvist säljer Landini ?

Det står nya Landini på Rosenqvist Maskin i Jönköping, men vi har ännu inte fått bekräftat från företaget vad som är på gång.
Rosenqvist Maskin blev av med Same, Lamborghini, Hürlimann och Deutz-Fahr när Söderberg & Haak övertog de agenturerna per den 1 januari i år. Söderberg & Haak har dock i samförstånd med tillverkaren Same Deutz-Fahr att enbart marknadsföra Deutz-Fahr i Sverige.
För ett tag sedan bekräftades det från Rosenqvit Maskin har man tagit upp agenturen Lindner från Österrike, men frågan är om det kommer mer nyheter från Rosenqvist Maskin. På huvudanläggningen i Jönköping står i dag ett par splitter nya Landini. Ett italienskt fabrikat tillverkat av företaget Argo, som även innehar McCormick.
Landini introducerades i Sverige år 2000 av Möre Maskiner och enligt uppgift av det företaget vd Hans Svensson har man endast sålt knappt hundra Landini-traktorer i landet och man upphörde att arbeta aktivt med fabrikatet för cirka 10 år sedan.
De senaste åren har det således inte sålts en enda Landini i Sverige.
Rosenqvist Maskin är ett stort företag med försäljning på flera platser, dels egna anläggningar, dels återförsäljare. Med Same-gruppens fabrikat hade man cirka 4 procents marknadsandel på traktorer och det är rimligt att anta att företaget hamnar på ungefär de siffrorna även med Lindner och Landini. I så fall innebär det att vår nya fabrikat kniper åt sig drygt 100 av totalt 3 000 traktorer, vilket i sin tur innebär att de stora som satt igång hela denna strukturförändring i svensk lantbruksmaskinhandel, tappar marknad.
Argos andra fabrikat McCormick representeras i dag av Trejon, som inte säljer många traktorer. Det är rimligt att anta att Rosenqvist Maskin förhandlat sig till även det märket.
Vi har sökt representanter för Rosenqvist Maskin under veckan, men ännu inte fått bekräftat vad som är på G.
Vi återkommer med mer information så fort vi fått kommentarer på detta.
IMG_3453

Relaterade artiklar