ANNONS

Roterande radhacka ger hög kapacitet

10-15 km/h ger hög kapacitet för Busa KS.

Det är få företag med radhackor i programmet som lever på devisen att hastigheten ska vara hög vid rensningsarbete. På Agritechnica visade det ungerska företaget Busa upp sin radhacka KS med patenterade rotorer, vars rörelse ska kunna liknas vid en vanlig hacka man använder i rabatten hemma.

Rotorerna mäter 500 mm i diameter och har böjda fingrar i plattjärnsutförande. Vinkeln på rotorn är ställbar antingen framåt eller bakåt, där de antingen föser jord in mot plantraden eller drar jorden bort från raden. Tack vare vinkeln sker bearbetningen både i vertikal och horisontal led, vilket ska vara effektivare än när exempelvis en gåsfot skär nere i profilen, enligt företrädare på Busa. Rotorernas infästning är fjäderbelastad för att inte vara stenkänslig och de böjda fingrarna går att byta en och en, om det vill sig illa. Normalt vibrerar stenar som fastnar mellan fingrarna bort, uppger Busa.

De fjädrade rotorerna har ställbar vinkel.

En version för smalare radavstånd är under utveckling.

Tekniken med rotorerna är ursprungligen utvecklad för Busas harv för såbäddsberedning i jord med låg andel växtrester, men efter framgångar med radhackan i grödor med radavstånd 60-80 cm är nu en version för smalare radavstånd under utveckling.

Relaterade artiklar