ANNONS

Rotortröska från Finland

Sampos nya hybridtröska med upp till 6,9 meters skärvidd och 300 hästkrafter.

Finska Sampo hade på Agritechnica världspremiär för sin nya hybridrotortröska C20 och C22 – 2Roto. För tio år sedan tog man fram en prototyp av tröskan, men det har dröjt fram tills nu innan man kände att produkten och marknaden var redo.

Själva trösk- och separationsprincipen bygger på en förcylinder och en 500 millimeters tröskcylinder, med en varsin slagsko under. Därefter följer en halmcylinder, varefter en dubbelrotor tar plats. Rotortekniken ska öka kapaciteten med 25 procent jämfört med konventionell skakarteknik, uppger Sampo.

Fläkten på de nya rotortröskorna har vuxit jämfört med övriga Sampo-modeller och via ett enkelt reglage på maskinens vänstersida kan man justera luftens riktning och därmed minska eller öka renseffekten. Enligt Sampo ska man med tekniken därmed lätt kunna ställa om till skörd av exempelvis gräsfrö.

Sampo har även en teknik där de leder in returgodset via en elevator precis vid sållkassens början och återtröskningen av materialet sker i returelevatorn.

Hytten på C20 och C22 är den samma som märket introducerade på sina skakartröskor av modellen Comia för ett antal år sedan. Det betyder 12,3 tums pekskärm med visning av en fast och en valbar informationsdel. Alla tröskfunktioner utom luftriktningen styrs från kontrollpanelen i höger armstöd.

Relaterade artiklar