ANNONS

Säkra veten till 1:70 kronor per kg 2014

Just nu kan man säkra vete till 1:70 svenska kronor per kg på Matif i Paris i novembertermin. Det är cirka 20 öre mer än vad de festa svenska aktörer erbjuder för närvarande för leverans i skörd 2014. Om den svenska kronan stärks och priset på vete i Paris faller och närmars sig priset på börsen i Chicago, kan en sådan affär vara lönsam. I svenska kronor är priset på Matif just nu 1:80 kronor per kg för vete, cirka 20 öre över det svenska dagspriset.
För övrigt är det lugnt på spannmålsbörserna och handeln har varit sparsam under julhelgen. När börsen stängde i fredags hade vete gått ner 1 procent, majs gått ner 1 procent och soja gått ner 1 procent på börsen i Chicago. På Matif i Pris var vete oförändrat, majs oförändrat och oljeväxter oförändrat.
Vad som händer med priserna den närmsta tiden är svårt att sia om. Skrödarna och lagren är stora, men trots det håller sig priserna på vete på en stabilt hög nivå. Milt väder i Europa, Ryssland och Ukraina medför att höstgrödorna ser bra ut. På södra halvklotet är skörden av vete snart klar. Argentina har mindre skördän förväntat, men detta vägs upp av större skörd än normalt i Australien.
Majs är den gröda som är under störst press just nu och skörden är stor. Till våren kan många lantbrukare i USA väja soja i stället för majs och då kan det eventuellt bli en prisjustering uppåt om prognoser pekar på minskade majslager framöver. Det verkar redan finnas gott om soja och ökar odlingen 2014 är det inget utrymme för prishöjningar för det heller och då blir det samtidigt press på oljeväxterna i Europa.
I Argentina har man svåra ekonomiska problem med stor inflation. Detta har medfört att lantbrukarna håller sna grödor längre än vanligt i lager och lageruppbyggnaden av spannmål i Argentina kan pressa prisern framöver.
Men man ska även ha klart för sig att som vanligt är allt detta ovan kända uppgifter för marknaden och trotligtvis redan avspeglat i dagens priser.
I Sverige ligger priserna stilla och är just nu för kvarnvete 1:68 kronor per kg, fodervete 1:59 kronor per kg, etanolvete 1:60 kronor per kg, vårvete 1:62 kronor per kg, råg 1:50 kronor per kg, maltkorn 1:42 kronor per kg, foderkorn 1:26 kronor per kg, foderhavre 1:16 kronor per kg, grynhavre 1:22 kronor per kg och oljeväxter 3:18 kronor per kg. För den som vill teckna ett fast pris på oljeväxter för leverans i skörd 2014 verkar det kunna ske i nivån 3 kronor per kg just nu.

Relaterade artiklar