ANNONS

Sälj spannmål – Priset kan nått toppen

Efter en rejäl prisuppgång under några veckors tid gick det mer sidledes denna veckan. Majs i Europa och soja i USA fortsatte uppåt medan vete, majs i USA och raps föll i pris. Analytiker tolkar det som att priset nått toppen och att det nu är läge att sälja årets skörd, om så inte redan har skett.

Förändringarna på Matif i Paris blev minus 1,1 procent för vete, plus 2,6 procent för majs och minus 0,5 procent för raps. På Chicago Board of Trade gick vete ner med 1,8 procent, majs gick ner med 3,7 procent medan soja steg med 0,7 procent.
Omräknat till svensk valuta är priset för vete i septembertermin på Matif i Paris just nu 2:87 kronor per kg. Det låg på 2:91 för en vecka sedan och var i början av denna veckan och vände precis över 3 kronors-gränsen.
Jämför vi dagens priser med de som gällde fem år före pandemin och kriget i Ukraina, då marknaden var mer normal, det vill säga snittpriser för åren 2014 till 2020, ligger priset klart över i dag.
Men som Per Germundsson, chef för försörjning och försäljning på Lantmännen, sa i en intervju i Lantbruksnytt under veckan: Var och en lantbrukare måste bilda sig en egen uppfattning, men har man inte sålt spannmål från skörd 2024 ser det ut som en god idé att göra det nu. Det krävs fler väderrelaterade problem i stora odlingsområden om priset ska stiga ytterligare nu. Klicka här för att se den intervjun.

Å andra sidan er vi allt mer extremväder runt om i världen, med översvämningar varvat med torka, och därmed är det inte helt orimligt att skörden slår fel på någon mer plats denna säsong.
Den svenska kronan står just nu i 11:65 för en euro och det är ungefär samma kurs som för en vecka sedan. De svenska dagspriserna för fysik vara har stigit lite och är just nu för höstvete 2:42 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 3:20 kronor per kg, fodervete 2:18 kronor per kg, etanolvete 2:18 kronor per kg, råg 2:40 kronor per kg, foderhavre 2:25 kronor per kg, grynhavre 3:20 kronor per kg, foderkorn 2:18 kronor per kg, maltkorn 2:85 kronor per kg, foderärtor 3:- kronor per kg, åkerbönor 3:- kronor per kg, linfrö 5:10 kronor per kg och raps 5:35 kronor per kg.

Relaterade artiklar