ANNONS

Säljstopp för gödsel

Yara införde säljstopp för gödsel under förra veckan och väntar nu på att priser och valutor ska stabiliseras. I Sverige har Yara en marknadsandel på cirka 60 procent och enligt uppgift är kvantiteten säkrad för den svenska marknaden till 2022. Vad priset blir på de resterande leveranserna för årets behov är osäkert. Det troliga är att priserna på gödsel stiger när handeln åter kommer igång.
Mycket fosforgödsel kommer normalt från Ryssland då den har liten kadmiumhalt. Med handelsrestriktioner blir den affären svårare och alternativet är Marocko, som har 80 procent av världens fosfortillgångar, men med större kadmiumhalt.
När Tyskland i förra veckan meddelade att man inte låter öppna North Stream 2 steg priset på naturgas, men det har fallit tillbaka något.
Kalium kommer normalt från Belarus men även där minskar handeln och alternativet är dyrare vara från Kanada.
Marknadsbedömare tror att det kommer att gödslas med mindre mängd fosfor och kalium i Sverige i år och att det kommer att saknas cirka 10 till 20 procent av den kvävegödsel som egentligen behövs i landet. Detta saknas då från de 40 procent som inte Yara levererar.

Källa: Bm Agri

Relaterade artiklar